Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Íránské památky - Persepolis / foto: shutterstock

Írán připravuje ochranu památek zapsaných v UNESCO: Nad těmi nejdůležitějšími má být vztyčena bílá vlajka

Trumpovo vyjádření na Twitteru o zničení 52 kulturních a historických center dalo vzniknout unikátnímu projektu na ochranu a zachování cenných historických památek.

Obnovený politický konflikt mezi Spojenými státy a Íránem neodstartoval počátek letošního roku zrovna nejlépe. Po atentátu na íránského generála Qasema Soleimaniho a následném prohlášení íránského lidu o pomstě přišel 4. ledna americký prezident Donald Trump s další hrozbou zacílit na 52 kulturních a historických íránských center. Jelikož je mnoho těchto míst zapsáno na seznamu památek UNESCO, znamenalo by jejich poničení nenahraditelnou ztrátu nejen pro samotné Íránce, ale také pro celé lidstvo.

Se zajímavým řešením přišel íránský grafik Mohammad Hassan Forouzanfar. Představil koncepční projekt s cílem podpořit mír a zachovat nejdůležitější světové památky a navrhl vztyčení bílé vlajky u každé íránské památky zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Doufejme, že nápad zaboduje i na světové politické scéně, jejíž představitelé v čele s Donaldem Trumpem by si měli uvědomit, že podle Haagské úmluvy o ochraně kulturních památek z roku 1954 je zacílení na kulturní památky válečným zločinem.

V následující fotogalerii přinášíme přehled těch nejdůležitějších íránských památek, které mají být podle Mohammada Hassana Forouzanfara chráněny bílou mírovou vlajkou:

1. Náměstí Nakš-e džahán a Šáhova mešita v centru Isfahánu

Náměstí Nakš-e džahán oficiálně známé jako Imámovo náměstí je spolu s Šáhovou mešitou zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO.

2. Persepolis

Pozůstatky starověkého města Persepolis, dřívější metropole perské říše, tvoří rozlehlý palácový komplex vybudovaný na umělé terase. Už ze jména vyplývá, že Írán je vlastně následnickým státem dávné Persie, která byla starověkou supervelmocí.

3. Bam

Počátky historického města Bam sahají až do dob Achaimenovců. Svůj rozkvět město zažilo mezi 7. a 11. stoletím, kdy se stalo strategickou obchodní křižovatkou pro obchod s hedvábím a textiliemi.

4. Sultaníje

Sultaníje naleznete přibližně 240 kilometrů severozápadně od Teheránu. Jeho součástí je také zachovalé Öldžejtüovo mauzoleum zastupující vrcholný příklad perské architektury.

5. Golestánský palác

Až do vlády Rezá Šáha Pahlavího byl Golestánský palác od konce18. století oficiální panovnickou rezidencí. Pro celý komplex je charakteristické tradiční perské stavitelství s bohatou ornamentikou v kombinaci s nejnovějšími západními vlivy.

Írán připravuje ochranu svých památek zapsaných v UNESCO: Nad těmi nejdůležitějšími má být vztyčena bílá vlajka

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!