Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pes s depresí / foto: shutterstock

Zahoďte podzimní chmury a pořiďte si knížku se čtyřnohým hrdinou

Podzim je známý svým sychravým počasím, věčně zataženou oblohou, větrem a deštěm. Není divu, že propadáme depresím mnohem více než v jiných ročních obdobích. Ideální pro zahnání špatné nálady je zábavné čtení, nebo čtení o psech.

Psi jsou výborní parťáci do nepohody. Je vědecky dokázáno, že jejich společnost dokáže zvednout náladu a léčit. Ne nadarmo se dnes hojně ke zdravotním účelům využívá tzv. canisterapie. Psi nás dokážou vytrhnout ze splínu, zachraňovat nám životy, nebo pomáhat v případě, že jsme třeba nevidomí. A čtení o psech má také výborný účinek. Přináší nám pocit lásky, přátelství a zvedá nám náladu.

Knížky o psech, které vás pobaví

Psích knížek, nebo chcete-li knih o psech je na knižním trhu spousta. Občas aby se v nich pes vyznal, že? Tak vám to trochu pomůžeme protřídit. Pokud se chcete dobře pobavit a třeba i zasmát, nabízí se knížky o borderákovi Kubíkovi Pavla Mondescheina – Bordeří povídačky, které mají v současné době už dva díly. Nenechte se zmást. I když knížky vypadají, že jsou určeny primárně dětem, pobaví se u nich skvěle i dospělí – a možná ještě víc. Stejně působí i zdánlivě dětská knížka o štěněti německého boxera – Baronkovi z pera Anny Beatrix BártovéPříhody placatého čumáčku.

Boxer

O psech zábavně i poučně

Pokud se chcete u čtení pořádně a nahlas smát, sáhněte po knížečce z nakladatelství Cosmopolis – Z deníku dočaskářky. Tuto knihu napsala Olga Minaříková a měl by si ji přečíst každý, kdo chce „jen tak“ nechat připustit svou nepapírovou fenu, protože „štěňátka jsou přece roztomilá“. Tato kniha se soustředí na problematiku neznalého množení psů, množíren, ale i na následky takového jednání. Spolu s autorkou si prožijete osudy zachráněných pejsků a zjistíte, že čtení je sice legrace, ale starat se o takové pejsky rozhodně není žádný med.

Život se psem

Kdo chce uronit slzu

Pokud vás čtení o pejscích z útulků, zachráněných či týraných pejscích zajímá, doporučujeme i knihu Ivy Volkové – Příběhy statečných. K té už si ale pořiďte pořádný balík papírových kapesníků. Za pozornost stojí i Psí hrdinové – Skutečné příběhy psů, kteří zachránili život svým páníčkům. A pokud byste raději románový příběh ve stylu „Lasie se vrací“, sáhněte po dílech Bruce W. Camerona – Psí cesta, Psí poslání, Psí domov atd. Připravte se však na ohromnou smršť emocí, kdy občas přes slzy neuvidíte na písmenka.

Zahoďte podzimní chmury a pořiďte si knížku se čtyřnohým hrdinou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!