Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ručníkový den / foto: shutterstock

Fanoušci Douglase Adamse dnes vzpomenou na ručníkovou tradici

25. květen je totiž neformálním svátkem spisovatele Douglase Adamse a připomíná jeho stěžejní dílo Stopařův průvodce galaxií.

Ručník je zásadní

V Ručníkový den nebo-li Towel day nosí fanoušci tohoto autora a jeho díla viditelně umístěný ručník. V knize Stopařův průvodce galaxií je totiž ručník nejdůležitější a nejpotřebnějším předmětem, který může mezihvězdný stopař mít u sebe. 

25. květen

Původ svátku

Úplně poprvé si fanoušci tento svátek připomněli v roce 2001 a sice dva týdny po autorově smrti. Od té doby jde o pravidelnou každoroční tradici, která má své místo rovněž i u nás v Česku. Každoročně se pořádají v Praze a Brně v tento den srazy.

Stopařův průvodce galaxií je dnes již považováno za klasiku. Jde o parodii na sci-fi, která začíná zničením Země, jež musí udělat místo nové galaktické dálnici. Hlavním hrdinou je obyčejný člověk Arthur Dent, který s pomocí svého přítele mimozemšťana Forda Perfecta dokáže uniknout z místa katastrofy. Příběh nemusí sednout každému, ovšem své fanoušky si tedy rozhodně našel.

Autor Douglas Adams

Ukázka z knihy:

Ručník je skutečně kolosálně užitečná součást výbavy hvězdného stopaře. Především má značnou praktickou cenu – můžete se například do něj zabalit, aby vám nebylo zima, když poskakujete napříč chladnými měsíci planety Jaglan Beta. Můžete na něm ležet na zářivých, mramorovým pískem vystlaných plážích Santraginu V a vdechovat opojné výpary z jeho moří. Můžete na něm spát pod hvězdami, jež tak rudě září na planetě pouští, Kakrafúnu. Můžete ho použít jako plachtu, až poplujete na maličkém voru po proudu drsné řeky Moth, můžete ho namočit pro boj zblízka, nebo si jím zahalit hlavu, abyste necítili jedovaté pachy žravé obludy Blátotlačky z Traalu a nestřetli se s jejím pohledem (je to nepředstavitelně tupé zvíře, myslí si, že když ji nevidíte, nevidí ani ona vás – blbá jak tágo, ale značně žravá). Když jste v úzkých, můžete jím signalizovat o pomoc. No, a samozřejmě se jím také můžete utřít, pokud vám po tom všem ještě připadá dost čistý.

Pokud tedy patříte také mezi milovníky tohoto téměř až absurdního dílka, vyzbrojte se dnes ručníky.

Zdroj:

https://www.root.cz/clanky/rucnikovy-den-na-pamatku-douglase-adamse/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ru%C4%8Dn%C3%ADkov%C3%BD_den
https://www.databazeknih.cz/knihy/stoparuv-pruvodce-galaxii-stoparuv-pruvodce-galaxii-3996

Fanoušci Douglase Adamse dnes vzpomenou na ručníkovou tradici

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!