Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kovové hrníčky na kávu / foto: Pexels.com

Jak se vaří káva v džezvě

Dostali jste chuť na pořádného Turka? Ale na opravdovou tureckou kávu? V Česku je totiž pod názvem „turek“ zafixovaný nápoj, který vznikne zalitím namleté zrnkové kávy a následným louhováním.

V pohodlí domova si ale můžete připravit také skutečnou tureckou kávu. Budete ale potřebovat tzv. džezvu na kávu. Nejčastější je měděná džezva, která je uvnitř pocínovaná. A jak dál? Tento článek vám napoví, jak funguje džezva a jak se v ní vaří káva.

Historie turecké kávy

K původu samotné kávy se musíme vydat hluboko do minulosti. Objevena byla v 6. století a její pravlastí je provincie Kaffa v Etiopii. V 15. století se dostala také do Turecka a již na sklonku tohoto století byla v Cařihradu otevřena první kavárna. A právě tehdy vznikla dlouhověká tradice trvající dodnes – příprava turecké kávy v džezvě.

Nejčastěji se setkáte s měděnou džezvou, ale vyrábí se také džezvy z nerezu. Pokud chcete být fajnšmekry v oblasti, můžete si také pořídit luxusní mosazné postříbřené džezvy s rukojetí z ebenového dřeva zdobené ručně vyrytými ornamenty.

Specifika turecké kávy

Proč si připravit tureckou kávu přímo v džezvě?

Budete překvapeni její lahodnou chutí. Káva z džezvy chutná úplně jinak. Příprava kávy v džezvě je starobylou tradicí. Je možné, že vás pohltí a vy si vytvoříte nový, „džezvový“ rituál přípravy kávy. V neposlední řadě je džezva nádherným doplňkem interiéru kuchyně.

Nezapomeňte ale, že budete potřebovat opravdu kvalitní tureckou kávu. Nejlepší je koupit si jí v obchodě, který praží kávu každý týden a déle jí neskladuje. Právě při procesu pražení kávy totiž získává svou specifickou chuť a vůni. Bude tak zaručeno, že vaše káva neztratí na čerstvosti.

Káva připravená v džezvě má také vyšší obsah kofeinu, než je tomu u jiných způsobů přípravy. Můžete si jí tedy připravit doma a přelít například do termosky. V práci poté oceníte její povzbuzující účinky. Pozor ale na dlouhé jízdy autem, při dlouhém sezení za volantem není kofein z kávy úplně nejvhodnějším stimulantem.

A jak tedy připravit kávu v džezvě?

Příprava turecké kávy

Samotná příprava kávy v džezvě není vůbec složitá.

  • Budete potřebovat opravdu jemně namletou kávu až na prach, takže máte 2 možnosti. Tou první je už takto zpracovanou kávu koupit. Tou druhou a lepší variantou je, vybavit svou domácnost mlýnkem a hmoždířem. A to z toho důvodu, že umlít kávu a následně jí rozdrtit v hmoždíři je nejlepší přímo před každou přípravou.
  • Kávu v džezvě si můžete uvařit s cukrem, nebo bez, je to na vás. Pokud chcete ale docílit opravdu poctivé chuti pravé turecké kávy, nezapomeňte si připravit koření kardamom. Kromě dodání té správné chuti má toto koření i řadu dalších bonusů jako jsou například napomáhání správnému trávení, zklidnění bolesti či celkový posilující účinek na organismus. Po vhodné přípravě můžete tedy přejít k samotné přípravě kávy. Do džezvy nalijte zhruba 20 ml vody, postavte ji na zdroj tepla, přidejte cukr a kardamom (používat můžete ale i jiné koření dle vaší chuti).
  • Cukr v džezvě se začne vařit a vznikne karamel. Můžete přistoupit k dávkování kávy. Přidáte jí podle toho, kolik šálků chcete připravit. Zpravidla platí, že na jeden šálek potřebujete dvě lžičky kávy a jednu lžičku cukru. Pokud chcete krok s cukrem a kořením přeskočit, můžete v džezvě připravit pouze samotnou kávu.
  • Když máte nadávkované množství kávy, vše přelijte zbytkem vody tak, aby obsah dosáhl dvou třetin džezvy. Zbytek horního prostoru džezvy je nutný k tomu, aby káva měla kam při vaření vyběhnout. Poté ohřívejte na mírném ohni.
  • Teď přichází nejdůležitější krok při přípravě kávy v džezvě, proto od ní neodcházejte. Počkejte, dokud se káva nezačne vařit, poté se pěna dostane až k hornímu okraji džezvy. V tuto chvíli jí odstavte od zdroje tepla a odeberte chutnou pěnu do připravených šálků. Když spadne i zbytek pěny, džezvu postavte znovu na plotýnku. Tato část je důležitá zejména proto, že pravá turecká káva nesmí projít bodem varu. Když se džezva naplní po okraj, káva v ní dosahuje teplotu kolem 97 °C. Kdyby vám vykypěla, můžete začít zase od začátku.
  • Teď se proces vaření zopakuje ještě dvakrát. Celkem tedy kávu převaříte třikrát.
  • Poté kávu ponecháte minutu v klidu, až sedlina klesne na dno. Můžete džezvou ještě opatrně zakroužit tak, aby se káva smyla z jejích stěn.
  • Přistupte k nalévání kávy. Naučíte se to rychle, rukojeť džezvy a její tvar jsou přizpůsobené k snadnému rozlévání. To začíná ve výšce přibližně 10 cm nad šálkem, v jeho průběhu džezvou pomalu pohybujte tak, aby se přibližovala a zase zvedala. Tento způsob nalévání zajišťuje, že velká část sedliny zůstane na dně džezvy.

Jak se vaří káva v džezvě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!