Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Scrubs / foto: Archiv

Znáte Scrubs? Mix Simpsonů s Chirurgy

Scrubs je nepřeložitelná slovní hříčka. Může označovat nemocniční oblečení nebo bandu zelenáčů. Pro nás je podstatný stejnojmenný sitcom o začínajících doktorech.

magazin.cz
Seriálové okénko je tu od toho, aby upozorňovalo na zajímavé zahraniční seriály, které se u nás netěší velké známosti. Scrubs tuhle podmínku do puntíku splňuje, z vynikajícího sitcomu si vypůjčili i tvůrci vážnějších Chirurgů.

Stanice NBC začala vysílat Scrubs v roce 2001, dnes za sebou má šest úspěšných sezón a spekuluje se, zda budou osudy doktorů, chirurgů a sester završeny probíhající sedmou nebo až osmou řadou.

Milostný trojúhelník trochu jinak
Seriálem nás neustále provází myšlenkové pochody Johna Doriana, nadějného internisty a nenapravitelného romantika a snílka. JD je správně obyčejný ňouma, se kterým se divák snadno identifikuje. Proto je celkem zarážející, že mu autoři házejí do cesty jednu nádhernou babu za druhou (například jmenovkyně Heather Graham a Heather Locklear).

Přesto JDho nejvíce přitahuje neurotická kolegyně Elliot Reid. Potrhlá blondýna, jejíž rodiče u ní vypěstovali záhonek komplexů, neustále brebentí, což je o to horší, že by svým hlasem mohla provádět demolice skleněných budov. JD jí není lhostejný, takže celý seriál je mimo jiného o tom, jestli tihle dva skončí spolu.

magazin.cz
JD zbožňuje ještě jinou osobu, a to nejlepšího kámoše Chrise Turka. Oba se společně protloukají životem od střední školy a teď nastoupili do nemocnice Sacred Heart. Jsou na sobě vyloženě závislí, bydlí spolu, tu a tam si říkají „miluju tě“ a vychovávají vycpaného psa Rowdyho. Autor Bill Lawrence na nich zkrátka ukazuje chlapské přátelství v trochu jiném světle a dělá si legraci z manželských klišé.

Pozor, vizita!
Co tenhle seriál odděluje od zbytku startovního pole, jsou osobité postavy a neobyčejně třaskající chemie mezi nimi. Tohle platí nejen u Zacha Braffa (JD) a Donalda Faisona (Turk) - jsou ostatně skvělými přáteli i mimo natáčecí plac - ale také u dalších protagonistů.

magazin.cz
Ať už jde o hláškujícího doktora Coxe, který se pro JDho nedobrovolně stává mentorem a jakýmsi druhým otcem, Turkovu přítelkyni sestřičku Carlu, ďábelského primáře Boba Kelsa, který by prodal ledvinu vlastní manželky, kdyby z toho nemocnici káply dolary nebo nerudného uklízeče. Všichni mu říkají uklízeč, protože jednoduše nevědí, jak se jmenuje.

Postavy tu většinu času komunikují prostřednictvím zběsilých dialogů. Vlastně se spíš střídají jazykolomné monology, během nichž se navzájem urážejí, provokují, ale málokdy přiznají, co doopravdy cítí. Pro jistotu si vjedou do vlasů hned při ranní vizitě, aby se pak mohli v klidu věnovat pacientům.

A právě pacienti a jejich blízcí (třeba s tvářemi Brendana Frasera nebo Colina Farrella…) s nejpodivnějšími problémy a různým přístupem k životu dávají JDmu možnost, aby na konci každého dílu shrnul děj a podělil se s diváky o životní moudra. Občas hraje na emoce za doprovodu tklivých poprockových melodií, mnohem častěji vybrnká trefné životní pravdy.

Legrace musí bejt, i kdyby fotra věšeli
Nicméně mluvíme o sitcomu, takže nejvíce prostoru dostává bláznivý humor. Jedině jeho zásluhou mohou doktoři přežít psychický nápor.

magazin.cz
JD neustále sní a propadá se do světa bizarních fantazií, tvůrci v nich parodují kdeco od Frankensteina přes Uprchlíka až po Hvězdné války. Jedna epizoda šesté sezóny se proměnila v plnokrevný muzikál s hudebními čísly a vymakanou choreografií.

Herec Zach Braff se podílí i na scénáři a odrežíroval pár epizod. Představte si jeho předchozí snímky ze života Poslední polibek a Procitnutí v Garden State, přimíchejte do nich groteskní scény, infantilní zvuky, simpsonovsky přestřelené postavy… a vítejte v Sacred Heart.

Podívejte se na trailer:

Zaujal vás seriál Scrubs? Chtěli byste ho i u nás?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 94