Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Shaun the Sheep / foto: Aardman

Pižlovy legrácky i do naší televize

Studio Aardman nepřestává fascinovat malé ani velké diváky. Plastelínová animace se dnes už jen tak nevidí, Aardmani navíc přistupují ke svým počinům s takovou péčí a láskou, že se jim může rovnat jedině Pixar.

Wallace a Gromit, drůbež ze Slepičího úletu nebo krysy ze Spláchnutýho, ti všichni mají domov v Bristolu na Britských ostrovech. Partička kolem Nicka Parka z nich nevytvořila přeplácané a retardované animáky pro kojence, naopak šarmantní a inteligentní podívanou přístupnou všem věkovým kategoriím.

Nejnovější seriál Shaun the Sheep je sice o něco infantilnější, ale neztrácí nic z pohodové atmosféry.

Bylo to O chloupek

magazin.cz
Postava Shauna se poprvé objevila v roce 1995 ve Wallacovi a Gromitovi, české publikum ho zná spíše pod jménem Pižla.

Půlhodinový kraťas O chloupek věnoval Pižlovi pouze čtyři minuty stopáže, přesto si diváci  tuhle inteligentní ovci, která byla oholena Wallacovým geniálním vynálezem, dobře zapamatovali.

Shaunův spin-off se uskutečnil v roce 2007, kdy BBC uvedlo čtyřicet sedmiminutových epizodek. Shaun the Sheep má tedy formát podobný tuzemským večerníčkům, každý díl začíná návykovou znělkou a ani po ní se nechce dětem či dospělým zvedat z pohovek.

Také nemají vůbec žádný důvod. Už z prvních záběrů plastelínové krajiny dýchá naprostá pohoda a klid. Jestli se chcete po uspěchaném dnu někde zastavit a nabrat energii, je ovčí farma příhodnou lokalitou.

Shaunovi parťáci
Shaun s dalšími ovcemi žijí na statku bezejmenného Farmáře, snaží se vyhnout nepřátelským vepřům a na všechno dohlíží inteligentní ovčák Bitzer, který všechny diriguje píšťalkou a je velmi nerad, když musí z uší vyndávat sluchátka od walkmanu.

magazin.cz

Zvířata jsou tu opět vynalézavější, bystřejší a inteligentnější než lidé, z čehož plyne drtivá většina humorných situací. Samozřejmě záleží na tom, do jaké míry vám přijdou vtipné líné/hysterické/rozpustilé/tupé/roztomilé ovce.

Jestli patříte k lidem, které jejich bizarní zjev rozesměje při jakékoli činnosti, tak si pořádně namasírujte bránici. Shaunovi parťáci si čutají s mičudou, staví traktor, hrají frisbee, malují  a při všem se tváří přihlouple.

Jejich grimasy mají obrovskou sílu, vlastně jim ani nic jiného nezbývá, protože tu nepadne jediné slovo. Animátoři se alespoň vyhnuli piplačce se štelováním rtů a mohli věnovat úsilí jiným drobnostem a detailům. Na ploše sedmi minut Aardmani „plýtvají“ tolika nápady, s kolika by si vystačil kdejaký celovečerák.

Snad zavítá i k nám

V budoucnu by tuhle legrácku měla vysílat Česká televize. Jsou to zatím nepotvrzené zprávy, ale pokud někdy v programu uvidíte Pižlovo jméno, přepínejte rychlostí polekané ovce.

Podívejte se na ukázku ze Shaun the Sheep:

Zaujaly vás ovce ze seriálu Shaun the Sheep?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36