Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stalo se / foto: Bontonfilm

Stalo se? Bohužel ano a je to průšvih

Chlápek s těžko vyslovitelným jménem M. Night Shyamalan se stal režisérskou hvězdou díky Šestému smyslu. Pak to potvrdil Vyvoleným, načež začal pomalý pokles. A snímkem Stalo se narazil na samotné dno.

A začíná to tak dobře. Prvních deset minut Stalo se patří k tomu nejlepšímu, co se v katastrofickém filmu objevilo. Úvod je napínavý, sugestivní, tajemný. Jenže pak se na scéně objeví Mark Wahlberg a jakoby někdo přepnul termostat z „cool“ na „to si dělají srandu, ne?“.

magazin.cz

    
Katastrofičtí herci
Ale i když by si Wahlberg zasloužil cenu Jiřího Krampola za nejhorší herecký výkon v dějinách filmu, tak to není úplně jeho chyba, tenhle text by nedokázal bez ostudy odříkat ani Al Pacino.

A v tomhle filmu jsou špatní úplně všichni. Jak Wahlberg coby učitel biologie (což se pozná podle toho, že každá jeho druhá věta se týká biologie), tak vykulená a city neprojevující Zooey Deschanel (což se pozná podle toho, že říká, jak těžko projevuje city) a dokonce i John Leguizamo, který tady hraje učitele matematiky (což se pozná podle toho, že v každé jeho větě zazní slovo statistika).

Postavy jsou plošší než průklepový papír, poskytují informace usilovněji než konfident StB a vůbec hlásají a deklamují důležitá fakta.

magazin.cz

Katastrofický scénář
Ale oukej, od katastrofického filmu nečekáte prokreslené charaktery. Jenže tady nefunguje vůbec nic a to, co vypadá jako zajímavý katastrofický biják, se začíná Shyamalanovi drobit pod rukama do řady nesouvisejících a nedůležitých scének.

Podobně jako ve Válce světů nebo Monstru, i tady jsou hlavní hrdinové jen v roli pozorovatelů a nemají na hlavní události vůbec žádný vliv. Jenže je tu jeden rozdíl. V obou filmech měli hrdinové aspoň nějaký cíl. Tady je soupeř všemocný a neviditelný, není proti němu žádná obrana ani úkryt a hrdinové neumřou čistě proto, že film bez lidí by byl docela nudný, a tak je nechává scenárista přežít.

Takže chodí vylidněnou krajinou, občas se stane něco podivného, občas narazí na nějakého psychopata, občas se k nim někdo přidá, pronese nějaké moudro a umře, a tak pořád dokola až do protahovaného konce.

magazin.cz

Katastrofický protivník
Podobně jako v minulém Shyamalanově propadáku Žena ve vodě, i tady tahají lidé z rukávu jednu absurdní teorii za druhou – a ukazuje se, že čím ulítlejší ta teorie je, tím je pravdivější.  A Shyamalan, člověk, který nás dokázal svými prvními filmy přesvědčit, že mezi námi existují superhrdinové a duchové, najednou selhává a nevěrohodně se zakoktává.

Nejde o to, že „pachatel“ vyhlazení lidské rasy je vyloženě komický... to jsou v podstatě i Hitchcockovi ptáci a jiné vraždící včely a pavouci. Jenže na rozdíl od starších katastrofických bijáků nás Shyamalan nedokáže přesvědčit, že by to tak opravdu mohlo být. 

magazin.cz

Katastrofická katastrofa
I díky tomu je Stalo se zhůvěřilé béčko, s druholigovými herci, primitivním scénářem, nezajímavou režií i zápletkou.

Kdyby to byla Shyamalanova prvotina, tak jsme smířlivější a zmíníme se o scénách, který prozrazují talent a které naznačují, že by  z toho člověka jednou mohlo něco být. Jenže se zdá, že z toho člověka už něco bylo a teď jen nastupuje regrese. Jeho další film bude zřejmě americká verze Kameňáku.
 
STALO SE, Happening USA 2008, režie: M. Night Shyamalan, hrají: Mark Wahlberg, Zooey Deschanel, John Leguizamo.
    
Hodnoceni:  4/10
V kinech od: 12.6.2008

Podívejte se na trailer:

 

Půjdete do kina na Stalo se?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 90