Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
R.E.Howard, L.S.de Camp, L.Carter: Conan - Pl / foto: Klub Julese Vernea

Starý dobrý (nedokončený) Conan

„To je Conan. Probodněte ho někdo a nikdo se o něm nedozví.“ – „To ne! Pokud se nám nepodaří zabít ho první ranou, vrhne se na nás jako vlk na stádo ovcí.“ (str. 168)

Ano, je to Conan. Starý dobrý Conan od starého dobrého Roberta E. Howarda. Pokud jste o něm nikdy neslyšeli – pochopitelně o tom druhém, o tom prvním nemohl slyšet jen hluchý -, pak vězte, že je to ten pán, který obrovitého barbara, jehož sláva hvězd se dotýká, vymyslel.

 

Vymyslel a napsal tak, že jej jen málokteří dokázali napodobit. Ti nejlepší z nejlepších – Lyon Sprague de Camp a Lin Carter – se po Howardově předčasné smrti (bylo mu pouhých třicet, méně než Kristovi, ale nové náboženství založil taky) chopili jeho literární pozůstalosti a dopracovali či dokončili to, co Autor již nestihl.

 

První část takto dotvořených příběhů vyšla před časem ve sborníku Kletba monolitu, druhou přináší Plamenný nůž.

 
Exotická dobrodružství

magazin.cz
Barvotisková obálka skrývá pět více či méně rozsáhlých povídek, ve kterých Conan zabrousí do zemí, jejichž pozemské varianty nazýváme my, padesátkorovnoběžníci, exotickými.

 

Nejprve se Cimmeřan dostane do města ovládaného šíleným králem a zaplete se do intrik i následného povstání, které v těsných uličkách musí být – a také je – patřičně krvavé. Pak jej Cesta orlů převede z deště pod okap, když z pirátské řeže na moři unikne jen proto, aby se dostal do podobného konfliktu ve skalních soutěskách, a Černé slzy jsou znamením hrůzy, která na něj čeká uprostřed nekonečných písečných dun.

 
To nám chybělo!

Nejrozsáhlejší, titulní Plamenný nůž je báječným dobrodružstvím ve městě, jehož obyvatelé je dokázali utajit před celým světem, ne však už – k vlastní škodě – před jeho původními držiteli, a závěrečné Bubny Tombalku ukazují, že všechno chce svůj čas, i Conanovo usednutí na královský trůn.

 

Tato dobrodružství, poslední, která českému čtenáři v základní conanovské řadě chyběla, jsou podána s klasickou howardovskou bravurou a v osvědčeném překladu Jana Kantůrka, takže nelze jinak než je příznivcům vřele doporučit. Mimo jiné i proto, že autoři neopomněli ani stylový humor, jakým je třeba právě rozhovor, z něhož jsem vybral úvodní ukázku. Jen pro dokreslení: probíhal mezi sedmi strážnými, proti kterým stál Conan úplně sám...

 

R.E.Howard, L.S.de Camp, L.Carter: Conan - Plamenný nůž,  překlad: Jan Kantůrek, vydal: Klub Julese Vernea, Praha 2008, 309 str., 245 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 45