Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bill Willingham, Lan Medina: Mýty – Legendy v / foto: Netopejr

Arabela pro dospělé. Krimi z pohádkové čtvrti

Střetnutí pohádek a reality bylo vždy zábavné – vzpomeňte na Arabelu. A teď je tu Arabela pro dospělé.

Pohádky mají jednu společnou vlastnost: dobrý konec. Prasátka se zachrání před zlým vlkem v domku z cihel, krásky si vezmou prince, Fazolový Jack uteče obrovi. To ovšem bývalo.

V komiksu Legendy v exilu mají všechny pohádky jediný, zato ten nejhorší závěr: do pohádkové země vnikl Nepřítel a mýtům (tedy těm, kdo přežili začátek jeho hrůzovlády) nezbylo než emigrovat.

Bytosti v New Yorku

magazin.cz
A jako na potvoru, jediným místem, které Nepřítele nezajímá, je náš svět, potažmo New York (pravda, člověk se mu ani moc nediví, ale to ho neomlouvá). Vedle Čínské čtvrti tu tedy vznikne také čtvrť Pohádková, kde se hrdinové našeho dětství snaží přežít.

Není to jednoduché, málokdo spasil výrazně víc než holý život, a tak třou bídu s nouzí, než... Než je zavražděna Růženka. Ano, Šípkovou Růženku kdosi zabil, ukryl tělo a naopak její krví kompletně přemaloval pokoj, přičemž na stěnu načmáral titulní větu o tom, že Růža nežila šťastně až do smrti.

Normální policii přivolat nelze – mýty se snaží přežívat inkognito – a ve svých řadách mají jediného čmuchala: Zlého Vlka. Nezbývá tedy než mu ten případ svěřit, i když to vypadá, že mu myslivec kdysi kromě babičky s Karkulkou vyoperoval i mozek.

Pohádková detektivka

Scenárista Bill Willingham předkládá čtenářům výbornou detektivku, posunutou do pohádkového rozměru.

Zpočátku není čeho se chytit, na Z. Vlka tlačí starosta i jeho šéfová Sněhurka a podezřelí jsou navzájem propojeni spletitými linkami dávných zločinů a křivd. Navíc každý se s novou situací a lidským světem vyrovnává po svém a všem se stýská po domově.

Trojice ilustrátorů tento pestrý příběh plně podporuje, takže třeba do Sněhurky by se dokázal zamilovat i zapřisáhlý antinekrofil, zatímco Zlý Vlk je Humphrey Bogart pohádkového světa jedna radost.

Není to třeskutá sranda, ale je to živé, zábavné a napínavé – prostě jako Arabela.

Bill Willingham, Lan Medina: Mýty – Legendy v exilu, překlad: Viktor Janiš, obálka: James Jean, vydal: Netopejr, Praha 2008, 128 stran, 389 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 26