Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dracula / foto: bct-th.org

Milujete horory? Mohou za to geny

Vědci tvrdí, že dvě různé varianty genu spojovaného s úzkostí rozhodují o tom, zda si hororové filmy užíváte anebo je prostě nemůžete vystát.

Toto zjištění také vysvětluje, proč lidé reagovali tak různě na klasický horor Vymítač ďábla (1973): někteří tehdy křičeli hrůzou a dokonce v kinech omdlévali, jiní se naopak smáli a dokonale si film užívali.

Jak uvádí list Daily Telegraph, určitá varianta genu nazvaného COMT ovlivňuje hladinu chemikálie, která je spojována s úzkostí. Vědci zjistili, že lidé, kteří mají dvě kopie tohoto genu, se zděsí při pohledu na strašidelné obrázky mnohem více než jiní. Lidé, kteří mají jen jednu kopii tohoto genu a jednu kopii jiné verze, mnohem lépe své úzkosti ovládají.

Nový gen
Vědci z univerzity v německém Bonnu dospěli k tomuto závěru poté, co testovali 96 žen. Ukazovali jim "příjemné" obrázky jako třeba fotografie smějících se dětí a zvířátek, "neutrální" obrázky jako třeba vysoušeče vlasů a "odpudivé" obrázky jako třeba zbraně nebo fotografie zraněných lidí.

Psycholog Christian Montag, vedoucí týmu, říká, že varianta genu, která působí, že se lidé snadno poděsí, se zřejmě vyvinula teprve poměrně nedávno. U jiných primátů, například šimpanzů, se nevyskytuje.

"V nebezpečném prostředí bylo prospěšné být spíš hodně opatrný, tedy ustrašený," vysvětluje psycholog Montag.

Dodává však, že tento gen je odpovědný jen za některé strachy, kterými lidé trpí, protože jinak by skoro polovina lidstva trpěla úzkostmi.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 201