Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Warner Bros

Temný rytíř dobývá plátna

Abyste neřekli, že tu nejsou žádné pozitivní recenze, tak tady je jedna, která je přímo oslavná. Není divu, taky je na skvělý film.

Návrat temného Jokera    
Ať se na to koukám, jak chci, tak v tomhle filmu hraje Batman druhé ukulele. Hlavním hrdinou je Joker. Spíš než jako šašek vypadá jako uprchlík ze sanatoria pro malomocné a je tak démonický, že by z něj měl i Satan bobky.

Ale není to jen zásluha Heatha Ledgera. Joker je tak skvěle napsaná figura, že by v ní byl skvělý skoro každý (možná dokonce i Ben Affleck).

Je  to po dlouhé době šílený padouch, který ze sebe nesype jen obvyklé psychopatické blábolení o ovládnutí světa, ale jeho promluvy mají hlavu a patu a pomalu se vám začínají zahlodávat do šedých mozkových závitů.

Jeho postava je inspirovaná Moorovým Kameňákem (který vyšel kdysi v Crwi), kde se Joker snažil (celkem úspěšně) dokázat, že stačí jeden špatný den, aby se ze slušného člověka stal šílenec.

magazin.cz


Batmanova tlupa

Heath Ledger není sám, kdo usiluje o zastínění Batmana. Temný rytíř má až děsivě kvalitní obsazení všech rolí. Od elegantního Michaela Caina, přes důstojného Morgana Freemana, unaveně zaťatého Gary Oldmana, slizkého Erica Robertse až po Williama Fichtnera, který se jen mihne v roli bankovního úředníka s brokovnicí.

A samozřejmě, ještě tu máme Maggie Gyllenhaalovou, která přebrala roli po Katii Holmesové a z panenky Barbie udělala silnou a živoucí postavu... a samozřejmě Aaron Eckhart, který tu velmi přesvědčivě předvádí obě své tváře. Vůbec každý z hrdinů i padouchů má svůj okamžik pochybností a své problémy a dilemata, která si musí vyřešit.

A jen díky Christianu Baleovi tohle smrtící komando Batmana nepřeválcovalo... funguje tu jako pevný čep, kolem kterého se všechno otáčí.

magazin.cz


Nolan dělá Nolana
I když kolem sebe Christopher Nolan cáká atmosférou jako šílený, režie je parádní a akce strhující, tak co se mu nejvíc povedlo, je scénář, který sepsal se svým bráchou. A je vidět, že se do Batmana vložili lidé, kteří napsali Memento či Dokonalý trik.

Vedle Temného rytíře vypadá původní Batman jako něco ze Studia Kamarád. Nový Batman má několik rovin, spoustu nápadů a myšlenek a navíc promakaný a nepředvídatelný, syrový a temný příběh. To, co by v jiných filmech bylo jako brutální pecka na závěr, tady přichází uprostřed filmu - a pak se pořád přitvrzuje.

Snad jediné, co mi do snímku moc nesedlo, je okamžik před závěrem, kdy přece jen zvítězí dobro skryté v každém člověku, ale je fakt, že opak by byl asi až moc depresivní... a i tak je tenhle krátký okamžik výhry rychle spláchnutý dalším Jokerovým úspěchem.

Akce je parádní, ale to už nikoho nepřekvapí... a v tomhle filmu by se klidně mohly veškeré akční scény vyhodit a na kvalitě by to neubralo. Což se o mnoha komiksových velkofilmech říct nedá.

magazin.cz

Temný rytíř, The Dark Knight, USA 2008, režie: Christopher Nolan, hrají: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhal...

Hodnocení:     9/10
V kinech od: 7.8. 2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 264