Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Guy Berryman z Coldplay / foto: tlaudio.co.uk

Aha, basák z Coldplay má vedlejšák

Baskytarista Guy Berryman z epicko-popové čtyřky Coldplay si pořídil podle všeho krátkodobý vedlejší projekt The Apparatjik. A ne jen tak ledajaký.

Svého druhu jde vlastně o superkapelu, neboť krom Berrymana v ní účinkuje zpěvák skandinávských artpopařů Mew Jonas Bjerre a hlavně Guyův velký hudební hrdina, kytarista norské kapely A-Ha Magne Furuholmen.

Tihle tři společně pořídili skladbu Ferreting, určenou pro televizní sérii stanice BBC2 Amazon. Píseň se objeví na soundtracku k tomuto pořadu, na němž mimo jiné participovali KT Tunstall, Hot Chip, Will.I.Am a další. Deska nese název Amazon Tribe: Songs For Survival.

Nečekané vzory
Coldplay a A-Ha je na první pohled docela pikantní spojení, ale Guy Berryman prohlašuje, že jak on, tak i zbytek Coldplay patří k velkým fanouškům norských popových nestorů a zpěvák Chris Martin má v iPodu jejich největší hity včetně průlomové Take On Me či balady Hunting High And Low.

„Všichni se nás ptají, co nás ovlivňovalo, když jsme se jako muzikanti vyvíjeli, koho jsme se snažili kopírovat a podobně. První kapela, kterou jsem miloval, byla A-Ha,“ prohlásil Martin před časem. Smysl to dává, i když si poslechneme klenuté vokální linky páně Martinovy a srovnáme je s podobně exaltovaným projevem zpěváka A-Ha Mortena Harketa. Inspirace je nepřeslechnutelná.

Pro připomenutí: trio A-Ha vzniklo v roce 1982 v norském Oslu. Kromě Furuholmena a Harketa ho tvoří ještě Paul Waaktaar. Debutovalo v roce 1985 albem Hunting High And Low, na kterém se mimo megahitu Take On Me nacházel další velký trhák Sun Always Shine On TV.

Ač kapela patřila k téměř typickým produktům 80. let, dokázala přežít i následující dekády.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 30