Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nelegálně stahované hudby ubývá

Pryč jsou časy předražených CDček, která přímo volala po pirátské alternativě.

Jednak byla obtížena otravnými protipirátskými ochranami, které ve výsledku šikanovaly pouze uživatele, jednak nedokázala cenově reagovat na poptávku. Výsledek? Krize hudebního průmyslu a obrovský propad zisku největší pětice hudebních vydavatelství.

Zdá se však, že hudba není celkově na ústupu, jak by to mohlo vypadat. Naopak, stále méně lidí stahuje písničky z internetu ilegálně. Ukazuje se, že když někdo etabluje slušný ekonomický model výhodný pro obě strany, lidi se z „kradoucích zločinců“ mění v ochotné zákazníky.

O tento posun se postaraly především internetové distribuční kanály poskytující hudbu v digitální formě za poplatek. Ještě donedávna tu byl pouze iTunes, což je sice vynikající služba, ale především pro vlastníky iPodů či iPhonů. Majitelé jiných přehrávačů značně limituje striktní DRM, které má zabránit nelegálnímu kopírování a omezuje i škálu přístrojů, na nichž si hudbu můžete přehrát.

To lidi samozřejmě štvalo, nehledě na to, že na P2P sítích si opět mohli sehnat stejně kvalitní songy bez zbytečných omezení. Vypadá to, že vydavatelství konečně pochopila mentalitu svých zákazníků a od ochran začínají ustupovat. S tím se pojí i boom distributorů digitální hudby, hezky bez DRM a kooperujících s jakýmkoliv MP3 přehrávačem.

Kde byste měli takovou hudbu hledat? Toto jsou nejzajímavější volby:

Napster
Pamětníci začátků P2P sítí při vyslovení tohoto jména jistě zamáčknou nostalgickou slzu. Právě Napster rozpoutal šílenství kolem ilegálního šíření muziky. Dnes jde paradoxně o značku hájící jednoho z největších legálních distributorů digitální hudby. V jeho databázi najdete více jak šest milionů songů.

Jeden z nich pořídíte v přepočtu za třicet korun, album vás přijde na 240 Kč. Pak jsou tu ještě nejrůznější způsoby předplatného. Pozitivní je, že vám Napster hudbu jen nepůjčuje, ale můžete si ji nechat napořád. Oficiálně funguje na více jak 70 typech MP3 přehrávačů, mezi nimi figurují nejznámější značky jako iRiver, Creative či Samsung. Na přístrojích Apple je ale nespustíte.

eMusic
Pokud hledáte spíše alternativní hudbu, porozhlédněte se právě tady. Nabízí se tu více jak čtyři miliony skladeb, a to od 27.000 větších, menších a nezávislých vydavatelství. Občas tu najdete skutečně lahodné kousky, mimo jiné i přes dva tisíce namluvených knih.

Platí se na bázi předplatného. To nejběžnější stojí kolem tří stovek, za což se dostanete ke třiceti songům podle vlastního výběru. Přehrávat je můžete i poté, co předplatné skončí. Navíc jsou kompatibilní prakticky se všemi MP3 přehrávači, včetně iPodů.

Tesco Digital
Řetězce supermarketů často nabízely hudbu kdesi mezi mlékem, chlebem a pivem, navíc bez ladu a skladu či jakéhokoliv vkusu. Proto překvapí poměrně kvalitní digitální služba, kterou poskytuje Tesco a aktuálně na ní nabízí kolem tří milionů skladeb. Některé jsou ovšem opatřeny nepříjemným DRM, na to je třeba dát si pozor.

Většina singlů stojí třicet korun, alba pak v ceně poněkud variují. Příjemné je, že když si nějaký ten song omylem smažete, můžete si ho až čtyřikrát stáhnout znovu zdarma. Také Tesco vám ho nechá napořád.

PlayDigital
Tento obchod se obsahově či funkčně od předchozích nijak nevymezuje a nabízí prakticky to samé. Tedy asi tři miliony songů a možnost přehrát je prakticky na čemkoliv. Co zaujme, to je o něco lepší cena, která je o pár korun nižší než u konkurentů. Například některá alba začínají už na ekvivalentu 150 Kč. To už je moc příjemná částka za slušnou porci hudby.

iTunes
Samozřejmě nejde zapomínat na dosud největšího distributora digitální hudby. Na tom je vidět i obrovský úspěch přístrojů, jako je iPhone či iPod, protože většina songů se kvůli DRM dá přehrát pouze na nich, a přesto se prodávají jako po másle. Příliš praktických důvodů, proč u této služby zůstávat, ale neexistuje. Patří k nejdražším a nejrestriktivnějším.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 93