Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: BBart

Černá díra z krku zírá...

...a má maličké rty a maličké zuby a do všeho vám kecá. I tak může vypadat následek nechráněného sexu.

Jsme v Americe sedmdesátých let, kde je pohlavní nevázanost „trestána“ nikoliv AIDSem, ale zvláštní chorobou, která se na každém projevuje jinak. Můžete se změnit ve zrůdu, může vám na krku vyrůst druhá pusa, nebo se prostě jen budete muset jednou za čas svléct z kůže jako had.

Není to smrtelné, ale když se od vás společnost odvrátí a vy zůstanete sami, nejde svým způsobem také o smrt?

Hamburger, prosím
Charles Burns, autor scénáře i kresby komiksu Černá díra, se vydal svébytnou cestou. Pokud totiž po přečtení prvního odstavce čekáte eklhaftózní horor ve stylu filmu Cabin Fever, nechte si zajít chuť (nebo nechuť, podle nátury).

magazin.cz
Žádné hrůzy ani děsy se nekonají, pitvavé pohledy do mokvajících vnitřností vás nečekají, klidně si ke knize zakousněte hamburger.

Straší lidé
Příznačně černobílý komiks se odehrává v době, kdy – jak nápaditě popisuje záložka – „už nebylo tak docela v módě být hippie, ale Bowie byl se svými obleky pořád ještě trochu divnej“.

Několik teenagerů chytí tuto „bílou nemoc Američanů“, a to jim změní život. I když jim nedeformuje obličej ani tělo, najednou už se nemohou jen tak koupat s ostatními a v posteli mají partnerovi či partnerce co vysvětlovat. Svět kolem nich střízliví, probírá se ze zhulenosti šedesátých let a drogy už nejsou tak cool, jak bývaly...

V Černé díře najdete hororové momenty, ale způsobené lidmi a situacemi, nikoliv podivnou nemocí. Více než cokoliv jiného je to portrét doby, který samotná nemoc jen lehce zvýrazňuje a podtrhává.

Atmosféra tu vítězí nad příběhem, city a pocity nad akcí, což podporuje i kresba, dobrá, ale jednoduchá, nemířící nikam výš než je prostá výpověď. Jednoduše řečeno: pro návrat v čase a prostoru je tenhle komiks velmi vhodný, ale bát se jděte někam jinam.

Černá díra, scénář a kresba: Charles Burns, překlad: Richard Podaný, vydal BB art, Praha 2008. 368 čb str. 499 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 48