Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
REPO! GENETICKÁ OPERA / foto: HCE

Zabijácký muzikál od režiséra krváků Saw

Do kin přichází nový muzikál. Bude se v něm zpívat – a vraždit.

Režisér filmů Saw II, III a IV se rozhodl, že si natočí muzikál. A ne tak ledajaký muzikál. Muzikál o světě budoucnosti, kde si můžete na splátky koupit do svého těla jakékoliv náhradní díly... ovšem ve chvíli, kdy nemáte na splacení, objeví se Repoman a ty díly si vezme z vašeho těla zpátky. Zaživa. Bez umrtvení. Z čehož vyplývá, že to je docela brutální muzikál a Sweeney Todd vedle něj vypadá jako televizní večerníček.

magazin.cz

Játra na prodej
Do bizarního antiutopického světa muzikálu patří i jeden šéf mocné korporace s třemi zvrhlými potomky (dcera má návyk na operace, jeden ze synů nosí na obličeji cizí stažené tváře a druhý je prostě jen brutální zabiják), jedna obří slavnost, jedna slepá zpěvačka, jedna churavá dcera a spousta zvrácených existencí.

Skoro se zdá, že se tvůrci rozhodli sesadit Rocky Horror Picture Show z postu jednoho z nejdivnějších muzikálů všech dob... jenže na rozdíl od téhle klasiky se berou naprosto vážně, a to jim ubírá body.

magazin.cz

Darren Lynn Bousman tlačí na pilu tak, až jí málem zlomí vejpůl. Snaží se, aby všechno bylo co nejdekadentnější, nejkrvavější a nejúchylnější, což ale dost rychle omrzí. A na rozdíl od podobně temného Sweeney Todda nemá Repo tak silný příběh.

V podstatě je pod vší tou dekadencí až skoro dívčí románek o tom, že nejsme odrazem rodičů, ale kráčíme vlastní cestou. Což je v tom kontrastu docela zajímavé a odvážné - natočit gore antiutopické sci-fi o vztahu otce s dcerou.

magazin.cz

Vyrvané hlasivky
Mohla by to ale být i pecka, kdyby měl muzikál strhující songy... což zrovna nehrozí. Většinou jde spíš jen o recitaci do hudby. Nenarazil jsem na žádný hit, který by mi uvízl v ušním boltci - a to i když hlavní part zpívá Anthony Stewart Head, jinak též známý coby knihovník Giles z Buffy. Od zakřiknutého anglána k šílenému zabijákovi je docela velký kus cesty... ale Tim Curry to prostě není.

Z Repa se kulťák asi nestane, ale i přes všechny výhrady je výsledek natolik divný a atypický, že stojí za vidění. Kolikrát uvidíte, jak hrdina zpívá a přitom někomu vytahuje střeva z břicha?

magazin.cz

REPO! GENETICKÁ OPERA, USA 2008, režie: Darren Lynn Bousman, hrají: Anthony Stewart Head, Paris Hilton, Alexa Vega...

Hodnocení: 5/10
V kinech od: 20.11. 2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 72