Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
RALLYE SMRTI, / foto: Bontonfilm

Rallye smrti: krvák pro nezletilé

Roku 1975 natočil velmistr béček Roger Corman snímek Death Race... a aby bylo hned od začátku jasné, že půjde o sci-fi, vrazil k tomu letopočet 2000.

Film vyprávěl o podivných závodech skrz Ameriku, jejichž cílem bylo nejen dojet do finiše, ale ještě k tomu cestou přejet co nejvíc lidí – přičemž za děti a důchodce bylo nejvíc bodů.

Celé to bylo něco mezi satirickou komedií a krvavou verzí kreslené grotesky, ve které (za doprovodu rozjásané hudby) přejížděli legračně vyzdobená auta nevinné chodce. A mladý Sylvester Stallone tam hrál jednoho z řidičů jménem Machine-gun Joe.

magazin.cz

Nová jízda smrti
Roku 2008 natočil Paul W. S. Anderson (Mortal Kombat, Horizont událostí, Resident Evil a Vetřelec vs. Predátor) novou verzi tohohle filmu. Ovšem jediné, co z originálů zůstalo, bylo jméno hlavního jezdce: Frankenstein.

Veškeré satirické prvky zmizely a zůstalo jen čisté béčko. Závody se konají ve vězení, takže žádné scény, ve kterých se nemocnice zbavují přestárlých občanů tím, že je vytlačí ven na vozovku, nečekejte.

Místo cynické komedie dostanete klasický příběh o hrdinovi, který je systémem (v tomhle případě ředitelka věznice) přinucen závodit v brutálních gladiátorských hrách.

magazin.cz

Kamarád počítač
O spoustě filmů se říká, že jsou jako oživlá počítačová hra - ale u žádného to není tak evidentní jako u Rallye smrti. Tohle už je spíš závodní počítačová hra převlečená za film.

Zatímco původní Death Race inspiroval tvůrce ke hře Carmageddon, tak nová verze se drží her jako Rollcage, Wipeout a tak dále. Je tam všechno, co si od závodní gamesy slibujete – včetně toho, že auto musí najet na políčko na silnici, a podle toho, na co najede, dostane buď  zbraně nebo štíty.

magazin.cz

Jízda se zataženou ruční brzdou
Nová Death Race se snaží tvářit jako brutalita, ale v podstatě je to film pro celou rodinu. I když je tu občas nějaký ten krvavý efekt, tak jen velmi zřídka a tak, aby se náhodou nezletilcům neudělalo špatně.

Hlavní je to o závodech aut... jenže ta auta jsou všechna skoro stejně šedivá, takže je chvílemi dost těžké odhadnout, kdo právě naboural koho. Stejně tak je režie při akci trochu chaotická, takže nastává zmatek. Ale to celkem nevadí. Děj není důležitý a postavy jsou jen jména, které se postupně odškrtávají ze seznamu závodících.

magazin.cz

S kodrcáním do finiše
I když film je krotký jako vykastrovaný beránek, tak se člověk rozhodně nenudí. Pořád se něco děje, mezi akcemi jsou jen malé přestávky a všechna klišé jsou do vás vpichována tím nejméně bolestivým způsobem. A i přes nepřehlednou akci je tu pár dobrých záběrů a zábavných scén.

A taky jsou tu Jason Statham a Ian McShane. Není to žádný převrat, ale solidně odsejpající béčko, které sice nevstoupí do dějin, ale na hodinu a půl vás slušně zabaví.

RALLYE SMRTI, Death Race, USA 2008. Režie: Paul W. S. Anderson. Hrají: Jason Statham, Ian McShane

Hodnocení: 6/10
V kinech od 20. listopadu

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 91