Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Benjamin Button mládne do hrobu

Většina lidí se ke stáří propracuje věkem, Benjamin Button se tak narodil. A každým rokem byl mladší a mladší. Až nakonec docela umládnul a byl konec filmu.

Vetřelec 3. Sedm. Hra. Klub rváčů. Úkryt. Zodiac. David Fincher natáčel jednu pecku za druhou. A i když ne každý film měl úspěch u diváků a ne každý film měl úspěch u kritiky, rozhodně se na každý jeho další film čekalo víc než na povánoční slevy. A tak se režisér rozhodl, že si zkusí natočit ryze artový film. Podivuhodný případ Benjamina Buttona.

magazin.cz

Dlouhý film podle krátké povídky
Inspiroval se povídkou Francise Scotta Fitzgeralda a stvořil film o životě – a hlavně o smrti. Film promyšlený, perfekcionistický, inteligentní... to všechno se mu musí nechat. Stejně jako s mu musí nechat to, že rozděluje diváky na dva nesmiřitelné tábory. (Když nepočítáme jedince, kterým je to úplně jedno.)

Ti, kteří mají rádi pomalejší filmy s dlouhými záběry a tlumenými emocemi, kteří zbožňují Kubricka, Tarkovského či Melvilla a spíš než na americké akčárny jsou vysazeni na evropskou zadumanou filmografii, budou patrně nadšení. Ty, kteří dávají spíš přednost dynamickému ději (nebo jakémukoliv ději), asi Button moc nerozhicuje.

Je to čistě osobní – a jelikož patřím do druhé skupiny lidí, je můj názor na film spíš negativní a dal by se vyjádřit dvěma slovy: Ušlechtilá nuda. I když v tomhle případě to není chybou režiséra. Fincher natočil přesně to, co chtěl. Precizní až perfekcionistický a chladný biják, vedle kterého vypadá márnice rozjuchaně jako cirkusové šapitó.

magazin.cz

Mládnutím do hrobu
I když je mládnutí hrdiny základním kamenem filmu, tak se ten kámen používá spíš jen jak patník. Příběh by se sunul k cíli stejně, i kdyby hrdina stárnul jako mi všichni ostatní... a kdyby třeba jen k stáru začal trpět třeba Alzheimerovou chorobou.

V podstatě klasické a ničím výjimečné romantické drama. Ani se v životě Benjamina Buttona nestane nic zvláštního, nic, co by se nemohlo stát normálnímu člověku. Narodí se, dospívá, poprvé si zasouloží, jde do války, vrátí se, ožení se zplodí dítě... a časem umře.

Jediný rozdíl je, že tam, kde má normální člověk dětství, má on stáří a naopak. Prostřední část je naprosto stejná – což je ještě podtržené tím, že jak Pitt tak Blanchettová vypadají od svých dvaceti do svých čtyřiceti skoro úplně stejně, takže nějaký ten highlanderovský komplex moc nefunguje. (Pitt se navíc chová ve dvanácti skoro stejně jako ve čtyřiceti.)

Ano, díky tomu, že se čenžlo dětství a stáří si člověk uvědomí, jak jsou si ty věci podobné a jak je člověk v obou stejně bezmocný a může mít z toho depku.

magazin.cz

Smrt a zase smrt
Hlavním tématem filmu je smrt, zapomnění a vůbec pomíjivost. Pocit zmaru dokresluje i to, že se celý film odehrává u lůžka umírající ženy – a to v New Orleansu těsně před tím, než ho zasáhl uragán Katrina. Co si můžete přát víc? Ideální snímek pro emo mládež a jiné bubu-děti. I když, možná pro ně bude umírání pojednáno až příliš chladně a téměř bez emocí.

Vůbec je Benjamin Button až chirurgicky antiseptický film, ve kterém je všechno vyjádřeno s naprostým minimalismem. Děj plyne pomalu jako řeka želatiny a jen tak dvakrát narazíte na nějaké splavy, kdy se něco začne dít – skvělá lodní bitva a pak, když Fincher spojuje jednotlivé nitky vedoucí k autonehodě. Ovšem pak zase všechno rychle zatuhne do ledu.

Na druhou stranu je film skutečně až neskutečně perfekcionistický, s dokonalými triky (které si často ani neuvědomíte) a skvělými hereckými výkony.

Tak si vyberte.

magazin.cz

Záleží na vás
Podivný případ Benjamina Buttona se rozhodně nedá označit za špatný film. I když se, jak už jsem psal na začátku, lidé při jeho hodnocení dělí na dva nesmiřitelné tábory, nikdo nemůže Fincherovi upřít režijní mistrovství. (Jen můžou namítat, že tady už se vykašlal na diváky a natočil si film sám pro sebe... nebo pro oscarovou komisi.)

Pokud máte rádi komorní, nedějové a artové filmy, tak je Button přesně pro vás. Pokud ale dáváte víc přednost příběhu, tak už bude zajímavější se jít podívat, jak schne barva. Pří vší úctě k Davidu Fincherovi, já bych se šel kouknout hned.

magazin.cz

Podivuhodný případ Benjamina Buttona, The Curious Case of Benjamin Button, USA 2009, 166 min., Režisér: David Fincher. Hrají: Brad Pitt, Cate Blanchett

Hodnocení: 6/10
V kinech od 29.1. 2008

Podívejte se na trailer.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 252