Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lobo: Soukromý očko / foto: CREW

Nejdrsnější drsná škola

Kromě neoholené tváře a baloňáku by soukromé očko mělo mít i něco v hlavě. Lobo má. Tolik promile alkoholu, že by to zabilo pět chlapů, a mikrorádio bez přestání vyhrávající heavy metal...

Znáte Loba? Ne? Lovec lidí a nájemnej parchant, kterej miluje zabíjení, chlast a ženský přesně v tomto pořadí. V daleké budoucnosti poslal do minulosti (velmi ošklivou, bolestivou smrtí) všechny obyvatele své rodné planety, aby si mohl říkat ‚poslední Czarnian‘, a od té doby se jako prohání po všech osídlených světech a sbírá týpky, na které je vypsaná nějaká odměna. Až doteď.

Tím hnědým nahoru

magazin.cz
Poslední akce nevyšla tak, jak by si Lobo představoval. Tedy ne že by nepřitáhl hledaného a zmláceného El Bastardého do Bunsenovy agentury, ale tak nějak se názorově rozešli a Lobova pěst se následně sešla s Bunsenovou hubou. A praštit někoho, kdo vám dohazuje kšefty, se nevyplácí, takže Lobo se musí dát na soukromou dráhu.

Co na tom, že mu banka odmítla poskytnout úvěr, hygiena hrozí zavřením kanceláře kvůli krysám a o samotném povolení k podnikání právě rozhoduje městská rada, Lobo už má prvního klienta...

...ovšem nemá sdostatek trpělivosti, takže to vypadá, že zkrachuje ještě dřív, než bude moci oficiálně začít. Naštěstí mu téměř do náruče vletí nejhledanější hlava této i přilehlých planet, které sice chybí tělo, ale zato v mozku přebývá návod na super extra účinnou výbušninu z věcí běžně dostupných v domácnosti. A za tenhle recept je řada lidí ochotna vycedit opravdu hodně litrů (v penězích i v krvi).

Pec nám spadla
Ano, Lobo je jednoduchý chlapec a komiksy s ním vám nezkroutí mozek do vývrtky (tedy pokud nejste staropanenská devadesátiletá učitelka společenského chování v dívčí škole).

Ale mají jednu významnou přednost: styl (pochopitelně ty komiksy, ne ty učitelky). Cákance krve z rvaček, mučení a zabíjení rámují vychytávky v podobě skvělých hlášek – „Vy velký si myslíte, že jste páni světa. Tohle je skrčkofóbie!“ –, pečlivé kresby a malých příběhů v příběhu (například Lobův pes, který není jeho psem, nebo nekonečná story Ala a Darly, kteří si vždycky někde otevřou hospodu jen proto, aby tam záhy dorazil Lobo a – ne vlastní vinou – ji rozmlátil na maděru).

Ostatně ne nadarmo se už v dětské říkance zpívá, že rozbitou pec spraví děda s velkým kladivem – Lobo ho má taky (viz obálka), jen s ním místo pece spravuje náladu.

Lobo: Soukromý očko. Scénář Alan Grant, kresba Val Semeiks. Překlad Šimon Španihel. Vydala CREW s.r.o., Praha 2008. 120 str. 349 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 80