Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Andělé a démoni / foto: Falcon

Andělé a démoni. Vatikán se nečertí

Tom Hanks se podruhé vydává po stopách dávných záhad. Zatímco filmový Vatikán se třese v základech, ten opravdový může jen lehce zívnout a říct, že snímku dává posvěcení. Šifro, šifro, kde jsi?

Kdo Anděly a démony četl, musí uznat, že jde o knížku poměrně zdařilou. Dan Brown si na svá veledíla neváhá načíst stohy knih a ládovat nově získané poznatky do beletrie hlava nehlava.

Dobrá myšlenka, svižný thrillerový styl s edukativním podtextem, do poslední chvíle nejasný záporný hrdina. A jak je na tom v porovnání film? Zachová si bohužel jen poslední dva jmenované.

magazin.cz

Když hmota potká antihmotu
Zatímco „papíroví“ Andělé a démoni vychází ještě před slovutnou Šifrou mistra Leonarda, filmoví naopak na Šifru navazují. Byť jen jednou rýpavou větou církevního hodnostáře. I ta však utvrdí harvardského symbolologa Roberta Langdona (Tom Hanks) v přesvědčení, že Vatikánu musí skutečně téct do bot.

Není se co divit, na svaté půdě právě vypuká konkláve – volba nového papeže, Svatopetrské náměstí přetéká lidmi a kdesi v Římě neznámý zločinec ukryl dárek přímo pekelný. Ukradený box z tajného výzkumu. Co je uvnitř? Antihmota. Stačí, aby v přepravníku došla baterie, antihmota se setká s hmotou a … bůůům, Vatikán i s kusem Říma letí do povětří.

Jako by toho nebylo málo, dojde k únosu čtyř kardinálů, nejžhavějších kandidátů na papeže. Všechny stezky vedou k jedinému cíli: že by z prachu a popela povstali dávní Ilumináti?

magazin.cz


Příští zastávka: Galileo

„Po přečtení Andělů a démonů mě Ilumináti úplně uchvátili. 400 let stará organizace, v jejímž středu stojí takřka všechny tehdejší umělecké osobnosti přeci zaniknout vůbec nemusela. Někteří lidé si myslí, že Ilumináti přežili dodnes a ovlivňují vlády i firemní strategie,“ vykládá nadšeně režisér Ron Howard, který má na kontě dramata jako Čistá duše či Apollo 13.

„Na Langdonově dobrodružství s Ilumináty je skvělé i to, že povzbudí zájem o historii a umění,“ dodává Hanks. V tom mu rozhodně nelze odporovat. A že jde o dějiny umění zábavné. Kdo by se nechtěl vydat po mysteriózních cestách zanechaných Berninim Galileem?

Škoda jen, že tahle filmová cesta připomíná spíše adventure hru, během které musíte běhat z místa na místo – bez šťávy, bez nadšení, bez pořádné motivace.

magazin.cz

Oblékají celý Vatikán
Naopak klobouk dolů je třeba smeknout před kulisami. Ron Howard se sice nebál celý měsíc štáb vláčet křížem krážem Římem, smýkat herci i kameramany mezi tisíci turisty (díky čemuž má i jedna nevěsta nezapomenutelný zážitek – do kostela jí pomohl dojít kvůli všudypřítomným kabelům natáčecí techniky sám vždy gentlemanský Tom Hanks), ale do samotného srdce Vatikánu povolení k natáčení nedostal.

V Los Angeles tak vyroste druhý Vatikán, replika Svatopetrského náměstí a Pizza Navona z papundeklů. Mezi nimi se prohánějí kardinálové, švýcarská garda, kněží i jeptišky – a ti všichni v krásných církevních róbách. Všechno šité ručně na zakázku, od klerik až po pallium.

„Mohli bychom teď oblékat celý Vatikán, máme tu přes dvě stě kostýmů. To víte, tohle nikde nekoupíte,“ směje se režisér.

magazin.cz

Liga výjimečných
Zatímco Tom Hanks s půvabnou doktorkou Viktorií Vetrou (oblíbená izraelská herečka Ayelet Zurer) po boku hraje tradičně kvalitně, ač poněkud nevýrazně, o to více vyniknou postavy více charakterní.

Ewan McGregor, známý zejména z Lucasových Hvězdných válek, se ujal role takřka nejdůležitější – camerlenga Patricka McKenna, který divákům nachystá nejedno překvapení, či Stellan Skarsgård jako Richter, o kterém až do poslední chvíle nevytušíte, na čí straně vlastně stojí.

Za pozornost stojí vlastně jediná opravdu akční a jasná postava – dokonale chladný pan Gray Nikolaje Lie Kaase, který se na radu režiséra drží svého dánského přízvuku, ba dokonce špitne i větičku v rodné řeči.

magazin.cz

Vatikán se už nevzteká
A celkový dojem? Film není úplně špatný. Přestože je kvalitně natočen, táhne se – zřejmě vinou nepříliš zdařilého scénáře – jako špatně kynoucí těsto.

Pokud jste nečetli knížku (a tudíž nic moc nečekáte), možná se vám bude i líbit. Jestli ovšem někde v polovině nepřivřete oči a neuberete se do říše spánku. A pokud jste knihu četli? Obrňte se trpělivostí. Z akce nezbude takřka nic, hlavní pointa upadne do propadliště vyškrtaných stran a zbude jen nepříliš vysvětlený děj.

Zatímco Šifra sázela na světonázornou myšlenku, za kterou si vysloužila pořádnou kritiku církve, u Andělů a démonů se Vatikán již ani nečertí. „Řemeslně dobře zvládnutá práce,“ shrnul po předpremiéře v Římě dojem jeden z kardinálů. Měl pravdu. Nic víc, nic míň.


Andělé a démoni, Angels and Demons, USA 2008, 140 min., české titulky, režie: Ron Howard, hrají: Tom Hanks, Ayelet Zurer, Ewan McGregor, Stellan Skarsgård, Carmen Argenziano, Armin Mueller - Stahl, Pierfrancesco Lavino


Hodnocení: 5/10
V kinech od 14. 5. 2009

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 49