Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Reuters

Nejlepší momenty Michaela Jacksona

Co dal kontroverzní zpěvák světu?

Pro mnohé bude asi 25. červen každoročním dnem smutku. Tehdy totiž skonal slavný zpěvák Michael Jackson. Snad až jeho smrt naplno odhalila, čím pro celý svět vlastně byl.

Ačkoliv jsme o něm roky v podstatě neslyšeli a teprve v poslední době se posmívali jeho plánovanému návratu, jeho smrt strhla hotovou vlnu „jacksonománie“ – jako v nejlepších letech Michaelovy slávy. Čím vlastně tenhle člověk uhranul několik generací lidstva?

Vydává album Thriller
Už před rokem 1982 byl Michael Jackson velmi známým zpěvákem. Ale teprve 30. listopad tohoto roku mu přinesl nesmrtelnost. Tehdy vydal desku Thriller. Celosvětově se jí prodalo přes sto milionů a stala se nejúspěšnější deskou vůbec. I po více jak dvaceti letech se jí každoročně prodává několik set tisíc kusů. Teď bude zájem ještě větší. Nehledě na to, že řada hitů z ní se neustále hraje v rádiích. Ne nadarmo obdržel Michael za Thriller osm cen Grammy.

Předvádí měsíční chůzi
Michael Jackson nebyl jen skvělým zpěvákem. Uměl to na parketu skutečně pořádně rozbalit a díky tomu se stal i jedinečným bavičem. Pro některé je dokonce známější coby protagonista netradičných a zbrusu nových tanečních stylů. Král popu nejvíce zaujal takzvanou měsíční chůzí (Moonwalk), kterou představil v roce 1983 a ještě více tak podtrhl svou jedinečnost. Měsíční chůze je dodnes s většími či menšími úspěchy napodobována na disko parketech po celém světě.

Ukazuje dítě z okna
Michael byl podle svých známých vždycky dobrá duše. A tak se jednoho krásného dne v roce 2002 v Berlíně rozhodl vášnivým davům ukázat své malé dítě. Udělal to ale poněkud neohrabaně. Syna ukázal z okna způsobem, že všem zatrnulo, aby mu náhodou ze čtvrtého patra nespadl dolů. Tehdy se vůči zpěvákovi zdvihla vlna nevole a jeho popularita byla i po dalších eskapádách na nejnižší úrovni za celou jeho kariéru.

Umělcem tisíciletí
Docela velký trapas se Michaelovi přihodil také na přebírání cen MTV v roce 2002. Tehdy ho startující hvězdička ku příležitosti jeho 44. narozenin a přebírání pěkného dortu mimoděk označila za největšího umělce tisíciletí. Taková příjemná poznámka, řeklo by se. Jenže pak na pódium nakráčel Michael a za neexistující cenu umělce tisíciletí začal děkovat všem, od boha až po kouzelníka Davida Blaina.

Otevření Neverlandu
V roce 1988 otevřel Michael Jackson s velkou pompou své sídlo, takzvaný Neverland. Jeho vybudování stálo desítky milionů dolarů, a to i proto, že si na něm Michael chtěl vynahradit své protrpěné dětství (od útlých let byl nucen zpívat a tančit). Bylo to tu skutečně pohádkové a stylizované do tematiky Petera Pana. Pozvané děti si zde vždy parádně pohrály, i když časem se objevily i problémy s nařčeními, že si je sem Jackson zve, aby je zneužíval. Neverland vydržel Michaelovi až do roku 2005, kdy se ho kvůli narůstajícím dluhům musel vzdát.

Poslední vystoupení
Možná i vypětí, které předvádí na tomto videu, jež je zkouškou na jeho chystané koncerty v červenci, Michael zemřel. Jak by koncerty dopadly, to už se nedozvíme. Nezjistíme ani, zda by se podařilo vzkřísit „jacksonománii“ bez toho, aniž by její hlavní protagonista musel zemřít. Můžeme se ale podívat na jeho poslední vystoupení, byť to byla zkouška. Tohle si Michael připravoval jako svůj comeback.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 701