Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Predátor - Omnibus / foto: BB art a Crew

Přijíždí omnibus plný predátorů...

Pusťte si ten svazek na nohu a už nikdy nebudete chodit jako dřív. Pusťte si jeho hlavního hrdinu do života – a už nikdy nebude jako dřív.

Vaši starší sourozenci nebo rodiče mladších kamarádů ze sousedství si tu pecku budou určitě pamatovat: když v kině poprvé viděli Predátora.

Dodnes je ten film (řeč je pochopitelně o tom prvním, se Schwarzíkem) nestárnoucí klasika a o jeho hlavním hrdinovi (řeč je pochopitelně o predátorovi, ne o Schwarzíkovi) vznikla za Velkou louží řada komiksů. I šel potom Amík, sebral je do tlusté, těžké knihy a tu Omnibusem nazval. A viděl, že Omnibus byl dobrý, a proto šel a tvořil Omnibusy další...

Z New Yorku na Sibiř

magazin.cz
...ale to je blýskání na časy (když tohle píšu, za oknem mi zuří další z bouřek záplavového týdne), na které nakladatelství BB art a Crew slibují další knihy o vetřelcích a terminátorech; my se vraťme k našemu lovci se zelenou krví. Na necelých čtyři sta padesáti (!) barevných stránkách řádí mimozemští zabijáci v celkem sedmi příbězích.

První tři, nejrozsáhlejší a asi nejlepší, jsou provázány postavou hlavního hrdiny, newyorského detektiva, který současně není nikým menším než bratrem Dutche Schaefera – ano, toho Dutche, kterého si před lety zahrál současný kalifornský guvernér.

A predátoři, jak se zdá, jsou rodinným prokletím, protože Schaef se s nimi nejprve utká v ulicích New Yorku, pak v mrazivých pustinách Sibiře a nakonec v jihoamerické džungli... V dalších povídkách zastihneme návštěvníky, kteří nepřicházejí v míru, v jiných džunglích, v Japonsku a – ve velmi působivém dílku – na bojištích první světové války.

Škaredý mimozemšťan

I když mají všechny příběhy společného jmenovatele, rozhodně nenudí. Scenáristé (zejména výborný Mark Verheiden) je obsadili svébytnými postavami a přihodili v rámci možností i překvapení, a kreslíři je zpodobňují přesně tak, jak se na popcornové čtivo sluší – barevným a jednoduchým stylem, ve kterém je predátor škaredý mimozemšťan a hezká holka prostě hezká holka.

Není proto na místě lákat pamětníky k návratu do starých časů, ale všechny fanoušky akčních sci-fi příběhů k objevování, jak to bylo dál a za čím vším stojí americká vláda...

Predátor - Omnibus. Scénář Mark Verheiden a další, kresba Ron Randall a další. Překlad Marek Barányi, Pavel Švanda. BB/art s.r.o. + CREW s.r.o., Praha 2009, 427 str., 899 Kč

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 56