Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hanebný pancharti / foto: Bontonfilm

Pancharti: hodně hustej nářez aneb verbální masakr

Tarantino. Pulp Fiction, Kill Bill a další. Nikdo by neřekl, že bude hůř!

Pokud si myslíte, že Quentin už vás ničím nepřekvapí, vyvede vás návštěva kina z omylu.
Po ukázkách z Hanebných panchartů, můžete nabýt dojmu, že půjde opět o obvyklou show, kde budou lítat kousky mozků a Brad Pitt se zapíše k hercům, kteří měli tu čest kydlit protivníky pod taktovkou kultovního režiséra. Nic není dál od pravdy.

Tedy ne že by krev nestříkala, to by ani nebyl Quentin, ale v Panchartech zašel tak daleko, jak si to ještě nikdy předtím nedovolil. Napálených (doslova i obrazně) pak bylo celé kino. Bylo pochopitelně plno, na Tarantina jdou skoro všichni.

magazin.cz

Ten film vás skalpuje
Co je tak jiné? Ve filmu není nic tak, jak byste čekali. Úvodní scéna z francouzského venkova a příjezd hlídky gestapa je pomalé a má v sobě rozmáchlou epičnost Návratu do Cold Mountains. Co to ten šibal asi hraje, na nás, na fanoušky? Kulišárnu, jak jinak.

Když se pak důstojník představí jako Landa, český divák zahaleká smíchy. Pak následuje neskutečně dlouhá konverzační pasáž, kdy si říkáte, že teď, už teď se přece musí začít vraždit! Ale ono se mluví. Dialog na ostří nože, kde jde o životy.

Ten první se ještě dá snést, ještě zcela nepropadnete kouzlu slovní hry, kterou režisér hraje. Při těch dalších už je to horší. Kino je napnuté jako špagát, spousta lidí si poposedá a je jako na trní, rozhodně to není podívaná, u které si odpočinete. Ani omylem. Ty rozhovory berou dech a celý film na nich stojí.

magazin.cz

Pitt na vedlejší koleji
Kdo se těšil na Pitta, bude překvapen. Skoro ve filmu nehraje a akce tajného židovského komanda pod jeho vedením se omezí na pár skalpovaných nacistů. Vadit to ale rozhodně nikomu nebude. Tarantino jako by vzdal hold staré kinematografii, střih není ani z poloviny tak rychlý, jak byste čekali, mluví se a mluví a vám pomalu ale jistě stydne krev v žilách nejen z příběhu, ale i z toho, jak dobře je to celé napsané.

Pochopitelně že jsou zde desítky odkazů na všechno možné. Kostýmy dokonale sedí, všechno je přesné do puntíku, až na konečné řešení, které je opět tarantinovsky ujeté. A celé postavené na hlavu. Pitt hraje vedlejší roli, daleko víc jde o německého herce Waltze, v roli lovce židů Landy, daleko víc než o prvoplánové zabíjení jde o vraždy slovní.
Tarantino si svoje diváky vychovává a tak nestydatě daleko ještě v žádném filmu nezašel. To zkrátka musíte vidět.

magazin.cz

Hanebný Pancharti, Inglourious Basterds,  USA / Německo, 2009, 153 min., režie: Quentin Tarantino, hrají: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Eli Roth...

Hodnocení: 95%

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 71