Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Omnibus: Vetřelci - kniha první / foto: BB art a Crew

Vetřelci versus lidi. Na koho vsadíte?

Nejdokonalejší zabiják se vrací... ...a konečně dojde až na Zemi.

První Vetřelec byl kosmický horor, dvojka dokonalá akční záležitost. Ale už od trojky si všichni fanoušci říkali, že by nebylo od věci, aby se ta uslintaná, téměř nezničitelná potvora dostala na Zem, kde by dozajista rozpoutala pravé orgie krve, hrůzy a bolesti. Na konci čtyřky to vypadalo, že se nakladla vejce na lepší časy - jenže pak bylo řadu let ticho a teď se ozývají hlasy, že je v plánu Vetřelec 0 aneb Co bylo před Nostromem.

Naštěstí přijíždí další komiksová kniha řady Omnibus a přiváží kousavé bestie nejen do snů hlavních protagonistů.

Jak to bude dál?

magazin.cz
Posunuli jsme se v čase o cca dvě desítky let dopředu po konci druhého filmu. Toto je ovšem alternativní historie, kde se Vetřelec na třetí nikdy neodehrál a malá Newt - která už není tak malá - i velký Hicks stále žijí. Žijí, i když s tím mají problémy.

Žijí, i když je ve snech trápí vetřelci, kteří jsou ve skutečnosti mnohem blíž, než si oba myslí. Zájem o tak dokonalé vraždící stroje ze strany megakorporací totiž neustal, a navíc sny o nich nemají jen naši hrdinové. Není proto divu, že...

Bezva pokračování
Ale prozradit to by byla škoda, protože tenhle komiksový book je prostě bezva. Příběhy Marka Verheidena (který zabodoval už s pokračováním Predátora) totiž nejsou bezduché střílečky, ale jde o plnokrevnou (doslova) historii toho, jak se vetřelci dostali na Zemi a jak to s ní dopadlo.

Verheiden hýří nejen tradičními střety lidí a monster, ale i pochmurnou náladou a depresí, bláznivými kazateli a šílenými armádními veliteli, přízraky minulosti i beznadějí budoucnosti.

Do děje zapojí i mimozemskou rasu, na palubě jejíž lodi kdysi posádka Nostroma objevila prvního vetřelce, a když budete, děti, opravdu hodné, tak možná přijde i Ripleyová...

Těch pár mušek
Autoři kreseb se u jednotlivých povídek (no povídek, jenom ta první čítá 150 stran) střídají a i když Den Beauvais má problémy s vystižením pohybu a Sam Kieth mariňáky spíš karikuje, než kreslí, všichni uspokojivě plní svou úlohu s občasným nadstandardem - například Kiethovy holky vypadají jako modelky.

Výsledkem je příjemně obsáhlá, dobře napsaná a vypravená (a ne úplně dokonale redakčně ošetřená) komiksová kniha, se kterou strávíte hned několik příjemně nepříjemných, sladce mrazivých hodin a ke které se určitě budete vracet.


Omnibus: Vetřelci - kniha první. Scénář Mark Verheiden, John Arcudi. Kresba Mark A. Nelson a další. Překlad Martin D. Antonín. Vydal BB art a CREW, Praha 2009. 384 str. 899 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 110