Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zloděj blesku. Konečně náhrada za Harryho Pottera!

Co je lepší: znát svoje rodiče a být sirotek, nebo je neznat a dočkat se škaredých překvapení?

Harry Potter by možná byl jiného názoru, ale on alespoň věděl, proč musí žít u Dursleyových. To Percy Jackson naprosto netuší, proč si jeho matka vybrala za náhradního otce někoho, u koho je těžké posoudit, zda je mu vzdálenější morálka nebo pravidelná hygiena. Ale co se dá dělat, musí se snažit nějak přežít - což je umění, které se mu bude vbrzku hodit.

magazin.cz
Percy totiž není obyčejný kluk s dyslexií a poruchami soustředění, ale synem... synem někoho, o kom vám prozradím pouze tolik, že jste o něm už určitě četli v Petiškových Starých řeckých bájích a pověstech. Pravda, jeho jméno a pozici lze po přečtení prvních kapitol celkem snadno uhodnout, ale překvapení se prozrazovat prostě nemá, a to i když jich je tolik jako v knize Zloděj blesku.

Olympští bohové mezi námi
Pentalogie Percy Jackson a Olympané je označována za nástupce Harryho Pottera - a právem. Autor Rick Riordan, aniž by opisoval či vykrádal, podobně umně propojil náš svět se světem starořeckých mýtů a legend. Nechal olympské bohy sídlit mezi námi a stejně jako za časů Héraklových také manipulovat našimi životy.

Percy se tomu vzepře, ale uspěje jen částečně a stejně musí jít a pátrat po tom, kdo ukradl symbol Diovy moci - superblesk. Pro tento úkol jej cvičí učitel na vozíčku (zkuste jinak skrýt fakt, že jste kentaur), cestou potkává boha války Árese (má podobu motorkáře, proti kterému jsou členové Hell’s Angels neškodnými andílky) a zabrousí i do říše mrtvých.

Dárek pro malýho bráchu
Riordanova kniha má svou specifickou, zábavnou logiku, díky které si lze odvodit, kde je například v současné Americe vstup do podsvětí (pochopitelně to je L. A.).

Nedosti na tom; nabízí i okouzlující humor vyplývající zčásti z podstaty věci samé, zčásti z Percyho neuctivosti k bohům, kteří si ovšem úctu málokdy zaslouží. A tak je tu po sáze J. K. Rowlingové konečně zase jednou kniha, kterou sice lze koupit mladšímu sourozenci pod pichlavý stromek, ale vás samotné pobaví taky.

Rick Riordan: Percy Jackson – Zloděj blesku. Překlad: Dana Chodilová. Fragment, Praha 2009. 400 str. 399 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 23