Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Avatar / foto: Bontonfilm

Avatar – nejvýdělečnější film světa. Přijde pokračování!

Cameronův filmový návrat vydělá přes dvě miliardy dolarů.

Na palubu parníku se mohli dobývat Piráti z Karibiku, Temný rytíř i Pán prstenů, ale všichni ořezali. Vlastně se ani nepočítalo s tím, že v budoucnu někdo dokáže Titanic potopit podruhé. A i když se to teď stalo, kapitán Cameron se nehnul od kormidla ani na krok. Avatar dosud vydělal bezmála 1, 9 miliardy dolarů a je komerčně nejúspěšnějším filmem na světě, v Galaxii a rozhodně i na Pandoře.

Pětapadesátiletý filmový kouzelník James Cameron připravoval Avatar patnáct let. Přitom ještě do poloviny minulého roku jsme o něm v podstatě nic nevěděli, tu se objevil concept art, onde návrh plakátu nebo hláška o revolučnosti triků, ale žádná pořádně velká fotografie nebo ukázka. Filmoví kritici a lidé z filmové průmyslu se báli, aby Avatar nepohořel kvůli špatné reklamní kampani.

Všechny pochybnosti už jdou stranou, Avatar je zatím největší filmovou událostí 21. století. Diváci na něj chodí opakovaně, ne jako na film, nýbrž jako na zážitek. Létají na planetu Pandora, aniž by museli opustit svoje město. V tomhle ohledu Cameron splnil sliby do puntíku – posunul možnosti kinematografie a hranici filmového zážitku. Získal Zlaté glóby za režii a nejlepší film roku a nepochybně ukořistí i nějakého Oscara. Minimálně za triky.

Chystá se dvojka, možná i trojka!
Úspěch rovná se sequel. Cameron potvrdil, že v hlavě nosí materiál na celou trilogii, ale do psaní scénáře se ještě nepustil. Nejspíš opustí Pandoru a podívá se na jiný měsíc, který krouží kolem planety Polyphemus. Sam Worthington dokonce podepsal smlouvu na další snímek, kde si opět zopakuje roli Jakea Sullyho.

Avatar si při svém tempu odveze z kin po celém světě přes dvě miliardy dolarů. I když si uvědomíme růst inflace nebo cenu vstupenek na 3D projekce, u obchodních výsledků Avataru padá čelist. Kolik peněz ještě asi ze zákazníků vycucá uvedení na digitálních nosičích (Blu-ray, DVD) a merchandising (počítačová hra, figurky a nejrůznější předměty pro děti i sběratele)?

Zkrátka se nám před zraky odehrál další příběh jako z hollywoodského filmu. Věděli jste, že Cameron není jen režisérem Terminátorů nebo Vetřelců, ale na začátku kariéry natočil taky srágoru Piraňa 2: Létající zabijáci?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 170