Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
DMZ - Válečná zóna. / foto: BB art + CREW

Masakr v dobře militarizované zóně

Občané USA už zase válčí mezi sebou a starý dobrý Evropan je už zase nechápe.

Spojené státy americké si nedají říct, a svět ostatně taky ne. Píši tyhle řádky jen několik málo měsíců poté, co americký prezident obdržel Nobelovu cenu za mír, a jen pár týdnů potom, co oznámil vyslání dalších třiceti tisíc vojáků do... Iráku? Afghanistánu? No prostě někam tam, kde Amerika momentálně taky válčí. Lze se mi tedy divit, že komiks o druhé občanské válce v USA považuji za více než realistický?

Začíná to krvavým hamburgerem

magazin.cz
Na západě jsou to USA, na východě Svobodné státy - a mezi nimi ostrov Manhattan, tak zvaná demilitarizovaná zóna. „Demilitarizovaná“ znamená, že do ní může střílet každá z obou stran a že osudy lidí uvnitř zajímají snad jenom novináře (a i ty doopravdy zajímá sledovanost a prodeje, nikoliv utrpení jejich bližních).

Proto se sem vydává novinářský veterán Viktor Ferguson a (téměř) holobradý aspirant na toto povolání Matthew Roth. Jenže z celého vrtulníku včetně pana Fergusona je záhy krvavý, dobře propečený hamburger a jen náhodou přeživší Matty zůstává sám uprostřed zóny, kde jsou všichni nepřátelé všech a kde jediná pomoc, kterou může očekávat zvenčí, má podobu dobře zacílené bomby.

Seznamte se, DMZ
První svazek komiksové série DMZ vás sice podle starého dobrého zvyku seznámí s hlavními hrdiny příběhu, ale rovnou vás při té příležitosti uvede do absurdního světa podivné války, která nemá pravidla ofenzivní linie ani gentlemanství zákopového ostřelování.

Nabídne vám neuvěřitelné historky o milostných dopisech psaných pro hledí puškohledu či o krádežích obyčejné bundy místo funkčního laptopu a mobilu (a ne, opravdu není taková zima), ale nějak mu nezbývá dech na lidi. Na lidi, kteří možná zachraňují zmrzačené děti či brání poslední zeleň ve městě, ale současně vedou své malé války a téměř všichni tak spoluvytvářejí peklo na zemi.

Zprávy, ne city
Prostřednictvím chladného scénáře a detailní, ale jakoby trochu nevěřícné kresby můžete navštívit nelogický svět války bez nepřítele, který funguje přesně jako zprávy: dodá vám informace, ale nikoliv city. Jenže když díky těm informacím proniknete hlouběji, nejste si vůbec jistí, zda si ty city někdo zaslouží.

Stejně jako ve skutečném životě.

DMZ - Válečná zóna. Scénář Brian Wood, kresba Riccardo Burchielli. Překlad Richard Podaný. Vydal BB art + CREW, Praha 2009. 126 str. 399 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 19