Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moon / foto: Bontonfilm

Moon: Komorní drama na Měsíci

V rámci akce „pustíme vám filmy, které jsou už pět let na DVD“ přichází snímek Moon - pod hezkým českým názvem Moon.

Ale v tomhle případě zpoždění nevadí, buďme rádi, že je v kinech zase pořádné sci-fi. A tím „sci-fi“ nemyslím příběh o monstru z vesmíru nebo o šutru hrajícím si se Zemí berany-berany-duc, myslím opravdové sci-fi - příběh se záhadou a tajemstvím. Film, u kterého dlouho netušíme, kam se vlastně děj ubere. Což je v kinech asi tak vzácné jako dobrý vtip ve filmu Zdeňka Trošky.

magazin.cz

Sedím na Měsíci a je mi dobře
Hrdina filmu, Sam Bell, sedí na Měsíci (čili, pro Čechy, na Moonu) a dohlíží na zcela automatickou těžbu vzácného plynu. V podstatě je takový lépe placený údržbář. Za pár týdnů mu skončí šichta a vrátí se domu k manželce a dceři. Jasně, jsou nějaké problémy, nefunguje spojení mezi Měsícem a Zemí... a pak je tu ta maličkost, že v havarovaném lunárním vozidle najde sám sebe.

magazin.cz

Drama pro jednoho
Moon je snímek natočený za pár babek, s jedním jediným hercem (nepočítáme-li robota s hlasem Kevina Spaceyho), a přesto napínavý a zábavný.

Je to ten typ filmu, který by se dal natáčet i na Barrandově... tedy kdyby se našel někdo, kdo by dokázal napsat takhle perfektně šlapající scénář, pracující s žánrem, s klišé i s divákovým očekáváním. Moon je něco mezi lemovskou scifárnou a nezávislým divadelním psychologickým dramatem.

Scénář dává obrovský prostor Samu Rockwellovi a ten ho dokáže bez problémů zaplnit až do poslední škvíry mezi parketami. Děj sledujeme očima jeho postavy a je to pohled značně pokřivený a je těžké odhadnout, jestli to, co vidíme, je výsledkem měsíčního švába na mozku, nebo jestli se tu opravdu děje něco divného.

magazin.cz

Za svitu Měsíce
Moon je nejlepší, když pracuje s tajemstvím. Ve chvíli, kdy tvůrce ukáže karty, zjistíme, že měl jen dvě dvojičky a to na shrábnutí banku nestačí. Scifisti budou v tomhle ohledu spíš handicapovaní - asi budou čekat zajímavější řešení a větší gradaci, ale Duncan Jones, místo aby ve finále přidával, spíš brzdí.

Ale tady zase přichází vhod fakt, že je Moon docela krátký a ve chvíli, kdy se už chystáme vlézt do louže klišé, je konec.

Jasně, ne všechno je uspokojivě vysvětlené, něco je dost lámané přes koleno, ale darovanému mimozemšťanovi na zuby nekoukej. Moon je po dlouhé době zase film, který nevyužívá vesmír jen pro laserové přestřelky nebo pro hru na babu s vraždícím příšerákem, to se musí ocenit. Jen houšť a větší meteority.

MOON, Velká Británie 2009, 97 min., Režie: Duncan Jones. Hrají: Sam Rockwell

Hodnocení: 7/10
V kinech od 1. dubna 2010

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 11