Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kick-Ass / foto: Bioscop

Komiksový nářez vám nakope zadky!

Filmy podle komiksů nejsou žádná novinka. Ale filmy podle komiksové minisérie, která ještě ani nebyla celá vydaná? To už je trochu jiné latté.

Není to ale tak překvapivé, když uvážíme, že za inkriminovanou sérií, která se začala zfilmovávat někdy v době, kdy vyšel druhý sešit z osmi, stojí Mark Millar, skotský scenárista a komiksová obdoba rockové superhvězdy (a to jak slávou, tak chováním), skandální ironik, šoumen a expert na reklamu.

magazin.cz

Život podle Millara
Začínal v anglickém časopise 2000 AD, kde vyvolal pobouření příběhem o chlastající lady Di. Pak přešel do USA, napsal komiks o tom, co by se stalo, kdyby Superman spadl místo do Ameriky na území Sovětského svazu (Red Son – chystá se k českému vydání), z týmů Avengers udělal mnohem drsnější a cyničtější Ultimates (první dva díly vyšly česky, další se chystají), jeho zabijáda Wanted: Mrtvý nebo živý (taky vydáno u nás) bylo v podstatně krotší verzi okamžitě zfilmována a teď došlo i na jeho zatím nejnovější sérii Kick-Ass (u nás vyjde coby Kick-Ass: Nářez).

Ano, Millar je poťouchlý bastard a provokatér, ale dokáže i vyprávět příběhy, takže není divu, že má takový úspěch.

magazin.cz

Krotký, ale dobrý
A teď k tomu, co vás asi zajímá nejvíc – jaký je film. Krotší než komiks, zbavený jeho temnosti, s mnohem optimističtějším vyzněním, ale zase ne tak umravněný jako byl Wanted. Méně akční, než by se mohlo zdát z upoutávek (opravdová velká akční scéna je jen na závěr filmu), ale přesto zábavný a strhující. Je to Wanted křížené se Superbad. Něco mezi Tarantinem a Apatowem. Pubertální krvavá akční komedie.

Pro ty, kteří neznají komiks, malé shrnutí. Dave Lizewski nemá superschopnosti. Nemá fyzičku. Nemá ani technická udělátka. V podstatě jediné, co má, je zelený kostým a přání stát se superhrdinou. Takže jde do akce - a samozřejmě skončí rozmlácený na hadry. Jenže superhrdina se jen tak nevzdává. A časem se ukazuje, že není jediný, kdo dostal tenhle nápad. A že ti druzí jsou o dost výkonnější... a nebezpečnější.

magazin.cz


Komiks versus film

Zatímco komiks se drží víc při zemi a Millar mixuje cool hrdinské kousky s jejich důsledným srážením a zpochybňováním, film dává divákům víc to, co chtějí: pocit uspokojení a naplnění. Ale nevadí to. I když ne všechny scény šlapou na sto procent, tak se tu s chirurgickou přesností střídá humor s napětím a zábavnou brutalitou – a do toho ještě trocha dojetí a pomrkávání na diváky s popkulturními odkazy. Film těží humor ze střetu reality a pubertálních superhrdinských snů... ale zároveň si klade otázku, jestli není spíš úchylný svět, ve kterém chce být každý jako Paris Hiltonová a nikdo jako Spider-Man.

Překvapivě hlavní hvězdou filmu není hrdina, ale protivníky krutě kydlící jedenáctiletá dívenka s pusou plnou čů*áků (myšleno pouze obrazně, samozřejmě). Je tak cool, že vedle ní vypadají Angelina Jolieová a Mila Jovovichová jako panenky Barbie. Ona a její tatínek (po dlouhé době zase skvělý Nicolas Cage) kráčejí po cestě pomsty a ubohý Dave Lizewski se jim připlete do cesty.

magazin.cz

Pořádné nakopnutí!
Kick-Ass není dokonalý film. Ne všechno stoprocentně funguje a temnota komiksu mi trochu scházela – ale vychrlí na vás kvantum hlášek, které se vám zaseknou do lebky, parádních akčních scén (většinou za účasti nezletilé zabijačky), dost režijních nápadů, chytlavý soundtrack a skvělé herecké výkony všech zúčastněných. Takže se tenhle nářez rozhodně nenechte ujít! (A rozhodně si nenechte ujít ani komiks, který příští měsíc vyjde!)

P. S. Momentálně Millar rozjel další minisérii: Nemesis. O tom, jak by to asi vypadalo, kdyby byl superhrdina typu Batmana pěknej parchant. Už se uvažuje o filmu.

Kick-Ass, USA 2010, 117 min. Režie: Matthew Vaughn. Hrají: Aaron Johnson, Christopher Mintz-Plasse, Chloe Moretzová, Mark Strong, Nicolas Cage.

Hodnocení: 8/10
                    10/10 pokud jste předtím nečetli komiks
                    15/10 pokud jste pedofil
V kinech od 6. 5. 2010

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 24