Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Gossip / foto: Shutterstock

Nepropásněte! V SaSaZu zahrají Gossip!

Česko bude mít tu čest na svém území přivítat další "nedostižnou" a fanoušky tolik oblíbenou hudební partičku – v červnu přijedou Gossip!

Gossip jsou kapelou, kterou rozhodně předchází rozporuplná celosvětová mediální pověst. Dá se předpokládat, že pokud jste o ní (opravdu náhodou) ještě hudebně neslyšeli, určitě jste někde zaregistrovali objemově těžko přehlédnutelnou zpěvačku Beth Ditto, o které bulvární plátky píší v souvislosti s jejím odmítavým postojem k hubnutí, k holení různých tělesných partií a používání deodorantů.

Gossip jsou jasným příkladem toho, že ve třech se dá udělat docela slušný bugr. Stačí mít výrazný autorský potenciál prezentovaný navíc zpěvačkou nepřeslechnutelnou stejně tak jako nepřehlédnutelnou. A tak, i přes vývojový posun směrem k mainstreamu, jsou Gossip jednou z nejzábavnějších kapel posledních let.

magazin.cz
Jak to začalo
Gossip se dali dohromady v roce 1999 v Olympii a debutovali eponymním EP u nezávislého labelu K Records. O dva roky později přišla debutová deska That´s Not What I Heard U Kill Rock Stars. Žádný zásadní průlom se nekonal a po druhé desce Movement navíc kapelu opustila bubenice. S novou punkovou perkusistkou dostala kapela mnohem energičtější drive, který byl následně součástí úspěchu třetí desky Standing In The Way Of Control.

V roce 2006 stačil jediný singl v novém (Soulwax) remixu, aby se z "otloukánka" v prudérním arkansaském maloměstě stala nejvýraznější ikona světové indie scény.

Lesba s nadváhou
Standing in the Way of Control je pravděpodobně nejpoutavějším hudebním příběhem roku 2006, kdy trio Gossip vydalo stejnojmennou třetí desku na labelu Kill Rock Stars. Z titulního singlu, který se navážel do americké legislativy neumožňující sňatky stejných pohlaví, se okamžitě stala hymna všech parties s nejchytlavější představitelnou basovou linkou. V té době skutečně na světě nebylo jediné party, která by se obešla bez tohoto vskutku globálního hitu.

Slovo punk jako kdyby v tu chvíli zase získalo nějaký, alespoň krátkodobý význam. Z outsiderky Beth Ditto, která by měla být podle všech zvrácených pojetí "normálnosti" deklasovaná – lesba s nadváhou – se najednou stala vostrá a uznávaná mluvčí doposud nijak nereprezentované minority.

Přesně tohle je revoluce a důvod, proč se zakládají kapely: abyste všem ukázali, že ne "vy", ale "oni" se pletli, když se vám vysmívali.

Bulvární osobnost
O pár let později má Beth Ditto status pro bulvár zajímavé celebrity, která si hýčká svoji tloušťku, a Karl Lagerfeld ji pokládá za současný opravdový symbol krásy. Nechává se fotit nahá na obálky časopisů a navrhuje vlastní módní kolekci pro značku Evans, inspirovaná svou kamarádkou Kate Moss, která se spojila s Topshopem.

Obvinění ze zaprodání vyvrcholilo, když je z labelu Kill Rock Stars pro major Sony zlanařil Rick Rubin (producent pozdních alb Johnnyho Cashe nebo Red Hot Chili Peppers) a sám jejich korporátní debut produkoval.

Kolem Gossip se toho v mezičase od Standing in the Way of Control a loňskou novinkou Music for Men odehrálo tolik nehudebního, že málem zapadlo to, jaká vlastně jsou kapela a jak fenomenální je Beth Ditto zpěvačka s kapacitou Arethy Franklin, která se nebojí rozkřápnout čistý hlas v bestiálním řevu.

Pohlaví řeší v hudbě
Music for Men si už podle názvu a obalu znovu zahrává s ambivalencí pohlaví. To když tváří kapely najednou není záměrně Beth, ale androgynně stylizovaná bubenice Hannah Blilie a jako první singl si Gossip vybrali Heavy Cross o vyrovnávání se s homosexualitou.

Poslední album hudebně přesně reflektuje posun, který Gossip prodělali na úrovni společenské akceptovatelnosti. Bylo by od nich falešné pokoušet se znovu o undergroundový zvuk, když se z nich stali prominenti, a tak je nové album – ve srovnání se Standing in the Way of Control, které nahráli během pár dnů – okázale taneční, blyštivé a pečlivě produkované.

S použitím materiálů ze serverů Aktuálně.cz a Musicserver.cz

Přesně tenhle feeling a skvělou energickou show předvedou Gossip již 26. června v pražském klubu SaSaZu. Buďte u toho!

Vstupenky za 770 Kč a 1650 Kč (VIP) v prodeji exkluzivně v síti Ticketpro, online na www.ticketpro.cz.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4