Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cesta / foto: Palace Pictures

Cesta vás vezme na procházku do světa bez naděje

Tento film je již nějakou dobu v kinech. Ale nevadí. Nezasmrádl. Promítá se pořád a rozhodně stojí za to!

Máte pocit, že svět kolem vás nestojí za nic? V tom případě vyražte do kina na Cestu. Hned vám bude v naší realitě líp.

Cormac McCarthy je autor legrační asi jako kurděje. Jeho knížky jsou naplněné absolutní skepsí a studenou beznadějí. Jsou tak temné, že se čtenář chytá jakéhokoli záchvěvu naděje, čehokoliv, co by se mohlo aspoň z dálky a za prudké bouře považovat za pozitivní vyznění. Ono, jak do vás tak autor celou dobu kope, tak už jste pak vděční i za to, když si jednou místo okovaných kanad vezme obyčejné polobotky.

A filmová Cesta je poměrně věrný přepis jeho knihy. Má jediný účel – postarat se vám o depresi. A daří se jí to.

magazin.cz


Kašleme na realitu, jde o emoce

Pokud budete na Cestu nahlížet jako na čisté postkatastrofické sci-fi, tak asi nebudete nadšení. Nic není vysvětlené a spousta věcí nedává smysl – když jsou stromy mrtvé, tak co dělá na zemi to listí? A nemají lidé problémy s kyslíkem? Jestli jsou zvířata mrtvá, tak co psi, kteří se tam občas objeví?

Ne, radši si s tím nelamte hlavu. Berte to jako melancholický příběh o tom, co všechno zvládne lidská vůle k životu. O tom, že se člověk snaží přežít, i když nemá absolutně žádnou šanci na budoucnost, i když je všechno odsouzené ke zkáze, i když je jasné, že nic už nikdy lepší nebude.

Což je vlastně optimistická myšlenka. Svým vlastním, velmi depresivním způsobem.

magazin.cz

Vlastně se nic neděje
Cormac McCarthy evidentně zná všechny způsoby vyprávění thrillerových příběhů, takže se jim může velkou oklikou vyhnout. Jeho frustrační kompozice proniká i do jednotlivých epizod, ze kterých je film složený (žádný velký příběh nečekejte... vlastně nečekejte žádný příběh, tenhle film je především o atmosféře a všechno ostatní, včetně herců, jí pouze pokorně slouží) a které jsou zbaveny jakéhokoliv heroického vyznění.

Hrdinové za celou dobu nikoho nezachrání, nikoho zlého nepotrestají. Občas se jim stane něco divného, občas něco hnusného, ale oni tlačí svou káru... nebo spíš nákupní vozík... dál. Směrem k místu, kde na ně nečeká spása, ale možná tam bude o něco tepleji.

magazin.cz

Šedá je dobrá
Příběh je komorní a nečekejte žádné monumentální scény. Spíš posmutnělé záběry na zchátralou krajinu a popadané telefonní sloupy. Kdybyste ji měli jako omalovánku, tak nebudete potřebovat jinou barvu než šedou. Do toho hudba Nicka Cavea, dvě špinavé a otrhané postavy šourající se směrem vpřed a rovnou si můžete začít podřezávat žíly.

Přeji vám příjemný zážitek.

P. S. Viggo Mortensen by si zasloužil cenu Christiana Balea za dobrovolné zhuntování těla kvůli roli.

CESTA, The Road, USA 2010, 113 min. Režie: John Hillcoat. Hrají: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall, Charlize Theron.

Hodnocení: 7/10

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 13