Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Joe Abercombie – Sama čepe / foto: Bohuslav Svoboda – POLARIS

Když je černá opravdu noir…

Čas od času se stane, že mezi nic neříkajícími tituly vyplave na povrch výjimečná věc, která usadí na pozadí i toho nejnáročnějšího čtenáře.

Trilogie První zákon, s titulkem první části Sama čepel, evokuje představu jen další fantasy série čítající do budoucna mnoho dílů, který každý sám bude mít mnoho stran nezáživného čtiva na téma, kterak partička chrabrých a na duchu neklesajících podnikla předlouhou cestu… Sláva autorovi (překladu, nakladateli atd. …), toto není ten případ, ba právě naopak!

Mezi mučírnou a bojištěm
Příběh startuje v předvečer monumentálního válečného konfliktu osnovaného čarodějem-odpadlíkem Chalulem proti jinému čaroději Bayazovi, v podstatě jde o příběh pomsty, kde se jako figurky ve hře pohybují hlavní hrdinové příběhu, manipulovaní mocnými mágy v jejich letitém sporu.

Ve třech dílech románu projdou mučírny v podzemí Agriontu, bojiště z chladného severu až po žhavý jih kontinentu, a vše vyvrcholí mohutnou bitvou se společným nepřítelem.

Hrdinové jak vystřižení z obrazů Hieronyma Bosche…

magazin.cz
Trilogie První zákon ve své podstatě přináší celkem klasický příběh podaný hodně agresivním a syrovým stylem.

Spojuje osudy několika hrdinů, kteří si musí v rámci děje „vytrpět“ svoje, aby nakonec „natřeli“ společného nepřítele. Autor však místo obvyklé sestavy nakašírovaných reků rekrutuje do příběhu postavy na hony vzdálené představám o hrdinných bojovnících. Jsou to skoro-hrdinové bojující především těmi „zakázanými“ zbraněmi a přežívající v podstatě jen díky svým špatným vlastnostem.

Joe Abercrombie vzal netypicky za hlavní postavy celou sbírku nepopulárních charakterů, malinko učesal, trochu zmrzačil a poučené z vlastních chyb je postavil proti strašlivým nepřátelům – často všelijak proti sobě. Výsledek, ač velmi neobvykle vypadající, rozhodně stojí za to.

Noir fantasy a ještě něco navíc...
První zákon je noir fantasy bez příkras, ponurá, zároveň nepostrádá akci, ale hlavně je nacpaná úsměvnou ironií jako brčko Pablo Escobara kokainem, a právě mimořádná porce vtipných momentů nad očekávání dobře funguje v popravdě celkem tuctovém příběhu – zajímavé je totiž podání a forma, nikoli příběh jako takový.

V rámci žánru lze hodnotit jednoznačně vysoko nad průměr a v určitých ohledech autor posouvá text někam mimo kategorie, což činí knihu ještě čtivější.

Jedním dechem
Jak bylo v úvodu naznačeno, ta kniha (všechny tři díly) se netváří na první pohled nijak extra, ale jak každý dobře ví, zdání klame – v tomhle případě dokonale. Je to jedna z těch věcí, která se čte jedním dechem, co dodat víc...

Joe Abercombie – Sama čepel, Až budou viset, Poslední argument králů, přeložila Olga Machačová, vydal Bohuslav Svoboda – POLARIS 2009, cena 349 Kč

HODNOCENÍ: 9/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3