Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 / foto: Warner Bros

Harry Potter jde do finále!

Po kolikáté už? Posedmé? No, už bude asi jednoduší počítat to od konce. Takže: Máme tady předposlední díl Harryho Pottera.

Bylo na čase, hrdinové povážlivě stárnou (což u Hermiony vůbec nevadí) a už hrozilo nebezpečí, že by se pak filmy jmenovaly nějak jako Harry Potter a záhada ztracené viagry či Harry Potter a prokletý domov důchodců.

Takže tu máme předposlední díl, který zachycuje první polovinu sedmé knihy. A jaký je?

V něčem skvělý, v něčem méně, ale ve výsledku jeden z nejlepších dílů série.

magazin.cz


Problémy s knihou

Film vždycky funguje jako zvýrazňovač. Odseká všechno nepodstatné a vypíchne klady a zápory originálu (tedy, pokud nevypíchne čistě zápory a klady nechá nepovšimnuté). A to platí i o posledním Potterovi.

Na filmu je krásně vidět, že Rowlingová je silná v psychologii, v civilních a téměř civilních problémech (jako jsou tajemné vraždy), ale epické fantasy jí moc nesedí. Je to trochu z nouze ctnost. Nejdřív musí hrdinové najít sedm viteálů... aby se pak ukázalo, že musí najít ještě tři relikvie smrti. To už je trochu moc předmětů na jedno fantasy. Je to asi jako kdyby měl Frodo hodit prsten do sopky, vedle toho ještě najít magický meč, osvobodit princeznu a stavit se v zelenině, jestli přivezli čerstvé banány. Takže to moc nezabírá. Zvláště když dost věcí se objevuje čistě náhodně a většina scén stojí na principu: hrdinové někam jdou, něco na ně vybafne a oni utečou.

magazin.cz

Na druhou stranu je sedmička v mnohých ohledech geniální. Má to atmosféru. Jak tíživou depresi na začátku, tak zoufalství osamělých hrdinů bloudících lesem, i silné záchvěvy osobních tragédií. A je tu scéna s ministerstvem kouzel, která v sobě mixuje napětí, humor i emoce. To, že se hrdinové za někoho převléknou, je celkem běžné. Běžné už není, že s identitou přeberou i osobní zodpovědnost za osobu, kterou vlastně vůbec neznají.

Stejně tak funguje narušení zaběhlého systému. Hrdinové jsou vyhozeni ze svého obvyklého prostředí a zbaveni všech rituálů. Do školy ani nepáchnou, fantasy svět nahradila naše šedá realita... a chybí i vousatí guruové, kteří by jim v pravou chvíli poskytli důležité rady. Navíc je hned na začátku zabitá jedna z významných postav, aby bylo jasné, že tady se bude hrát tvrdě. A taky ano. Už v první půlce filmu to schytá další a v druhé části nás čeká hotový masakr.

magazin.cz

Zatímco v minulých knihách a filmech byli hrdinové stále v akci a ustavičně reagovali na události, tady se ocitají uprostřed nicoty. Nevědí, co mají dělat, nevědí, kam mají jít, a jen tak bezcílně bloumají krajem a pomalu se psychicky rozpadají. I když je osobní krize a její vyřešení trochu moc rychlé a nahodilé, i tak je to jeden z velmi silných momentů filmu. A proto si taky myslím, že „nudná“ stanovací pasáž, na kterou si mnozí recenzenti stěžuji, je v příběhu opodstatněná.

magazin.cz


Film a jiná kouzla

Režisér David Yates dobře zvládá atmosféru, což je u tohoto hodně komorního dílu dost důležité. Občas překvapí i nějakým nápadem - jako je například skvělé podaní pohádky o třech bratřích. A taky už ani nepředstírá, že by byl Potter pro děti... pokud půjde v tomhle trendu dál, tak v posledním dílu budeme zakopávat o vyhřezlá střeva.

Ale i tak film víc osloví lidi, kteří mají knihy načtené. Ano, je pravda, že film, který nefunguje bez toho, aniž byste si museli přečíst knihu, je špatný film. Že film by měl fungovat sám o sobě. A filmový Potter většinou funguje. Ale s knihou je to lepší.

magazin.cz

Musíme si ale uvědomit jedno – nikdy nebylo převedené na filmové plátno tak rozsáhlé dílo. I Pán prstenů jsou v originále jen tři knihy a Narnie je sice taky dost dlouhá, ale co kniha, to samostatný příběh. Nevzpomínám si, že by se někdo pokusil převést na plátno sedmidílnou ságu. V tomhle je Potter unikát, takže ho tak musíme brát a akceptovat, že prostě na tak velké ploše není možné udržet všechny detaily a je nutné buď každý díl skouknout několikrát, abyste se orientovali (ideálně těsně před tím, než vyrazíte na nový film), nebo přečíst knihu. Nebo se na celou sérii vykašlat.

To by ale byla škoda. Po dvou minulých, trochu bezkrevných dílech, je tohle zase návrat zpátky. A i když je děj přinejlepším zmatený a člověk chvílemi netuší, co vlastně právě teď hrdinové hledají a proč zrovna tady, tak atmosféra to zachraňuje.

Což někdy úplně stačí.

magazin.cz


HARRY POTTER A RELIKVIE SMRTI – ČÁST 1, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1. Velká Británie, 2010, 146 min. Režie: David Yates. Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint
.

Hodnocení: 7/10
V kinech od 18. listopadu 2010

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 15