Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Z filmu Zkrocená hora / foto: Shutterstock

Homosexuální hvězdy zuří: Hollywood nás bojkotuje!

Jsou opravdu diskriminováni?

Ačkoli počet rolí gayů a lesbiček ve scénářích hollywoodských filmů narůstá, v drtivé většině jsou do nich obsazovány heterosexuální hvězdy.

I gaye hrají heterosexuálové

Hercům a herečkám se čtyřprocentní orientací prý zůstávají jen vedlejší „štěky“. Přímo ukázkový je v tomto směru příklad oscarového dramatu Zkrocená hora z roku 2005. Role dvou ženatých mužů Jacka Twista a Ennise Del Mara, otců rodin, kteří se milují a po léta se scházejí, tu ztvárnili nesporní heterosexuálové Jake Gyllenhaal a Heath Ledger.

„Vypadá to tak, že gayové a lesbičky figurují v proslulé filmové továrně na sny pouze na béčkovém seznamu,“ píše server tagesspiegel.de. Renomé špičkové superstar, jakému se tu těší třeba Michael Douglas, Johnny Depp nebo Angelina Jolie, prostě nemají.

Homosexuálové do televize!
K prominentním hercům s odlišnou sexuální orientací přitom patří vcelku uznávané osobnosti stříbrného plátna – namátkou Rupert Everett, Alan Cumming, Neil Patrick Harris či Cynthia Nixonová, která zazářila v televizním seriálu Sex ve městě.

A právě televizní produkce je pro tyto herce a herečky často spásnou příležitostí. Tak či tak, homosexuálům a lesbičkám zbývají často jen drobty z filmových hodokvasů – například Everett namluvil animovanou postavičku prince Charminga ve filmu Shrek 2.

O mnohém vypovídá fakt, že naposledy byl homosexuální herec nominován na jednu z nejvyšších hollywoodských cen v roce 2002, a to Ian McKellen za ztvárnění role Gandalfa ve filmové trilogii Pán prstenů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 9