Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Králova řeč / foto: Bonton

K-k-králova řeč

Historickému dramatu o anglickém králi Jiřím VI., bojujícím se svou koktavostí, vévodí hvězdné obsazení, výborný scénář a brilantní herecké výkony.

Koktání je jeden z handicapů, které jsou často podceňovány, ale přesto patří k těm nejnepříjemnějším. Vada řeči totiž není něco, co by nám ubíralo na možnosti žít plnohodnotný život, ale je více než schopna zničit naše společenské soužití i kariéru. Mnoho úspěšných lidí, potýkajících se s koktáním, muselo za svůj status quo bojovat mnohem usilovněji než ostatní a vada v řeči často změnila i jejich celkovou osobnost. Někdo se díky vadě řeči stal laskavějším nebo odvážnějším, jiný arogantním a další zase zatrpklým.

Právě snaha zvítězit nad vadou řeči se stala námětem historického dramatu Králova řeč, jež si bere na mušku posledního anglického krále Jiřího VI. (manžela královny matky a otce Alžběty II.), který se v předvečer 2. světové války i přes svůj handicap snaží pronést důležitý projev. Není bez zajímavosti, že režie a scénář byly svěřeny doposud převážně televizním tvůrcům Tomovi Hooperovi a Davidu Seidlerovi, zatímco herecké role zaujímá řada ověřených hvězd v čele s Colinem Firthem, Geoffreyem Rushem a Helenou Bonham Carter.

magazin.cz

Drama sleduje osudy prince Alberta, vévody z Yorku v soukromí přezdívaného „Bertie“ (Colin Firth), v pozdních letech vlády Jiřího V. (Michael Gambon) a během krátké vlády jeho bratra Davida (Guy Pearce), který po krátké vládě jakožto Edvard VIII. abdikoval. Albert, nucený pronášet veřejné proslovy, se snaží překonat svou vadu řeči pomocí celé řady lékařů, až nakonec na naléhání své ženy Elizabeth (Helena Bonham Carter) navštíví poněkud výstředního australského logopeda Lionela Loguea (Geoffrey Rush). Po nesnadných začátcích a několika ostrých výměnách názorů se tito dva rozdílní muži spřátelí a společně začnou pracovat na nelehké léčbě.

magazin.cz

Po odstoupení svého bratra je „Bertie“ nucen uchopit otěže vlády a stane se novým králem – Jiřím VI. Jeho žena a Lionel mu poté pomáhají v nesnadné úloze představovat pro britský lid dostatečně charismatického vládce v době napjaté mezinárodní politiky na prahu války.

Pokud se týče historických reálií a věrnosti, s jakou jsou ve filmu prezentovány, pak musím spokojeně podotknout, že tvůrci odvedli pěkný kus práce a film si rozhodně může právem zakládat na své autenticitě, třebaže v rámci spádu děje muselo být provedeno několik menších změn. Tou největší (nad kterou se však pozastaví jen historik) je odlišná úloha Winstona Churchilla v abdikaci Edvarda VIII.

magazin.cz

Scénář je opravdu zdařilým dílem a provází jej pouze neduh většiny historických filmů, jakým je předvídatelnost a absence možností příběhových zvratů (svou zásluhu na tom mají i zbytečně podrobné popisy děje v oficiálních anotacích filmu). Toto sice není zápor v pravém slova smyslu, ale přece jenom nutí diváka přepnout se z módu „jak to asi dopadne“ do módu „není důležité, co se stane, ale jak se to stane“.

Po technické stránce není filmu prakticky co vytknout. Naopak, některé záběry jsou svou kompozicí doslova pastvou pro oči. Jak už bylo řečeno, herecké obsazení hýří celou řadou notoricky známých hvězd, přesto však nikdo z nich nebudí dojem „pouhých herců, hrajících historické osobnosti“ (jak je v historických filmech někdy obvyklé) a role jim výborně padnou. Colin Firth (Anglický pacient, Láska nebeská, Single Man) tu předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů. Obzvláště ve chvílích, kdy se snaží něco vykoktat nebo se obává, že se svým koktáním ztrapní (jež svědčí o dokonale nastudované roli), si lze jen těžko představit, že Firth ve skutečnosti nekoktá.

magazin.cz

Také Helena Bonham Carter (Klub rváčů, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, filmy o Harrym Potterovi) ani Geoffrey Rush (Quills – Perem markýze de Sade, trilogie Piráti z Karibiku, Mnichov) vůbec nepřipomínají své mnohdy excentrické role. Jediný, kdo z této skvěle rozehrané herecké symfonie vyčnívá, je podle mého názoru poněkud nešťastně zvolený Timothy Spall (Tajnosti a lži, Poslední samuraj, filmy o Harrym Potterovi) v roli Winstona Churchilla. Je pravda, že jeho role v dramatu není vůbec velká, ale přece jen se mi zdá, že by například takový Jim Broadbent dokázal z role dostat víc.

magazin.cz

Sečteno a podtrženo – Králova řeč je vynikající film, který navzdory své takřka komorní povaze úspěšně navozuje pocit závažnosti celého tématu. I přes celkovou předvídatelnost děje z plátna nespustíte oči a budete hltat umělecké dílo, které nám servíruje Pan Herec Colin Firth a ostatní. Pokud nemáte vysloveně negativní vztah k historickým filmům nebo k Anglii, určitě z kina zklamaní neodejdete.

King’s Speech, Velká Británie/Austrálie/USA 2010, 118 minut. Režie: Tom Hooper. Hrají: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce, Derek Jacobi, Michael Gambon, Timothy Spall.

Hodnocení: 8/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 7