Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Fakta o vagíně

Ženské reprodukční orgány mají spoustu specifik. Znáte je i vy?

Penis je třikrát citlivější, než klitoris

Pokud chcete mít v anatomii jasno, tak vězte, že ženské pohlavní orgány se skládají ze dvou částí. Ta vnitřní se jmenuje vagína a zahrnuje dělohu, děložní hrdlo, pochvu a vejcovody. Pokud ale budete zkoumat ženské pohlaví zvenčí, určitě narazíte na vulvu. Pod tímto názvem se „schovávají“ stydké pysky, poštěváček a močová trubice. Podle sexuologů poštěváček má 8000 nervových zakončení. To ale není tolik, co má mužský penis, který jich má 24 000, je tedy třikrát citlivější.

 

Co má vagína společného se žralokem?

Je to látka squalin. Žena při pohlavním vzrušení vylučuje fluid, který obsahuje látku squalin. Ten pak umožňuje lehčí průnik penisu do pochvy. Zajímavé je, že stejná látka byla nalezena ve žraločích játrech. Vědci následně zjistili, že squalin je látka, která umožňuje žralokovi přežít v nepříznivých podmínkách hlubin oceánu a také ho chrání před různými nemocemi.

magazin.cz

 

Vagína se umí zvětšit

Ženská pochva je elastická trubice ze svalů, která je dlouhá 7–8 centimetrů. Zajímavé je, že se dokáže zvětšit až 200×, což je patrné například při těhotenství. Ale pozor. Na stavu pochvy se podepisují různé faktory, jako věk, váha, kouření, díky kterým ztrácí svou pevnost a je povadlejší.

 

Oholit se, nebo neoholit?

Touto otázkou se zabývají všechny ženy, které by chtěly mít esteticky přijatelný klín. Podle některých je holení chloupků nepraktické. Proč? Chloupky na stydkých pyscích prý mají svou praktickou funkci – zaprvé zachytávají feromony, které tělo uvolňuje při sexuálním vzrušení. Zároveň existuje teorie, že chlupy napomáhají lubrikaci během sexu. Existují teorie, že ochlupení mělo zateplující efekt, a to obzvláště v dobách pravěku. Ať je to tak či onak, málokterá žena nechává úpravu klínu na přírodě. Trend holení pohlaví začal v devadesátých letech minulého století a vyvrcholil v roce 2000. Podle statistik považuje většina současných žen ochlupený klín za naprosto odpudivý.

magazin.cz

 

První film o menstruaci natočil Disney

První, kdo natočil film o vagíně, byl v roce 1946 Walt Disney. Sám by do toho asi nešel, ale dostal zakázku od firmy Cello-Cotton company (ta později vynalezla dámské vložky Kotex), aby natočil film „Příběh menstruace“. Tento film nakonec nebyl ukázán veřejnosti, nicméně zhlédlo ho 105 amerických studentů. Menstruační krev byla ve snímku prezentovaná v bílé barvě, aby nepůsobila na diváky tak drasticky.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!