Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Fakta o orgasmu

Sexualita ženy skrývá dodnes nejedno tajemství. Každé ženě se líbí něco jiného, což platí také v oblasti sexuálních hrátek.

Celkem dobře probádanou a nám známou částí ženské sexuality je orgasmus.Jistě nás ještě čekají nové objevy, nová fakta, co se orgasmu týká. Pojďme se podívat na to, co dosud o orgasmu víme.

Co se vlastně děje ve chvíli, když žena prožívá orgasmus? Během vyvrcholení dojde k jakémusi opuchnutí pochvy. Ta také mění svůj tvar, který pak připomíná hrušku. Při vyvrcholení se na kraji stáhne, směrem dovnitř zase rozšíří. V klidovém stavu měří pochva zhruba pět centimetrů, během orgasmu však může mít až dvacet centimetrů.

magazin.cz

 

Žena také může během orgasmu cítit kontrakce. Protože dochází k rozproudění krve v těle, která se následně nahromadí hlavně v pohlavních orgánech, jsou poševní sliznice po orgasmu velmi citlivé na dotek.

Vědci nejednou sledovali, co se přesně děje během orgasmu v mozku. A k jakému závěru dospěli? V mozku dojde zcela k potlačení pocitu strachu či úzkosti. Dále se aktivují oblasti, které řídí emoce a city, pocity vzrušení a dlouhodobou paměť. Naplno začnou tedy fungovat části jako mozeček a čelní lalok. V hypotalamu, tedy v podhrbolí, se uvolňuje oxytocin. Tato chemická látka způsobuje to, že vnímáme silněji příjemné pocity. Hormon oxytocin také způsobuje kontrakce dělohy. Během orgasmu dochází ještě k uvolňování dalšího hormonu, a to endorfinu, kterému se také říká „hormon štěstí“.

magazin.cz

 

Bohužel ne každá žena je schopná dosáhnout orgasmu. Jaké procento žen tedy zažívá při pohlavním styku vyvrcholení? Výsledky vědeckých výzkumů neodpovídají na tuto otázku jednoznačně. V průměru však dosahuje orgasmu téměř při každém pohlavním styku zhruba třicet procent žen. Naopak deset až třicet procent žen orgasmu při pohlavním styku nikdy nedosáhne. Ať už vědecké studie mluví jakkoliv, jedno je jisté. Žena dosáhne orgasmu snáze, pokud se při sexu dostatečně uvolní a partnerovi popřípadě poradí, co je jí příjemné.

Až padesát procent žen tvrdí, že je sex uspokojuje, aniž by dosáhly orgasmu. Některé ženy údajně pravidelné vyvrcholení k uspokojení nutně nepotřebují. Pokud však vytouženého orgasmu takové ženy dosáhnou, prožívají ho velmi intenzivně. Umí si ho zkrátka naplno užít.

magazin.cz

 

A jak dlouho vlastně trvá ženské vyvrcholení? Podle sexuologů může žena prožít dva druhy orgasmu – krátký, nebo dlouhý. Krátký orgasmus trvá po dobu osmi až patnácti sekund a dojde během něho asi k jedenácti kontrakcím. Dlouhý orgasmus vnímá žena zhruba padesát sekund a ucítí přibližně třicet pět stahů dělohy.

Některé ženy prožívají tzv. multiorgasmus. Nejedná se o opakovaný orgasmus, jak se často plete, ale o orgasmus vícečetný. Při multiorgasmu prožívají ženy hned několik orgasmů za sebou, aniž by pocítily ustávání vzrušení. Naopak při vícečetném vyvrcholení se vzrušení po prvním orgasmu pozvolna ztrácí. Další orgasmus se tak objeví až po další stimulaci.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2