Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak můžeme zabránit nevěře?

S nevěrou se asi setkal každý, proto není zrovna lehké mít ke svému partnerovi naprostou důvěru. Podle odborníků nelze nevěře nikdy zcela zabránit. Existuje však několik způsobů, jak snížit pravděpodobnost partnerovy nevěry.

Základem každého šťastného a spokojeného partnerského soužití je správná komunikace. Pokud spolu dokáží partneři o všem narovinu mluvit, jsou na dobré cestě k tomu, aby jim bezproblémový vztah vydržel. Vztah posílí také to, když se budete jeden druhému schopný svěřit se všemi svými pocity a myšlenkami. Z části mají vyhráno ti jedinci, kteří se i po několika letech společného soužití dokáží pochválit i za maličkosti a vzájemně se povzbudit. V takovém případě prý oba i lépe odolají pokušení nevěry.

magazin.cz

 

Oba partneři by se měli ve vztahu cítit hlavně dobře a mít z něho pozitivní pocit. Jeden druhého nesmí ignorovat nebo mu v jednom kuse něco vyčítat, to by vztahu rozhodně neprospělo.

Čím déle jsou spolu jedinci ve vztahu, tím samozřejmější se jim zdá celá řada věcí. Muži tedy již svou ženu tolik nechválí za výborný oběd či večeři, berou zkrátka jako samozřejmost, že jim ženy vaří. Totéž platí třeba o uklízení nebo o péči o děti. A kolik pánů řekne čas od času své partnerce, že ji to sluší?

Stejné je to často i v opačném případě. Ženy mnohdy ani neumí ocenit to, že jim muž pomáhá s prací v domácnosti, nebo že pečují o rodinné auto. Podle odborníků by měly ženy své partnery pochválit třeba i za to, že cestou domů z práce nakoupí.

Podobné věci, které se nám zdají samozřejmé, je dobré ve vztahu odbourat. Ke zvýšení vzájemných hodnot partnerů přispěje už jenom to, že se bude dvojice navzájem chválit i za běžné, samozřejmé věci, za které si budou také častěji děkovat. Takovým způsobem také jeden druhému dokáže, že si ho váží a záleží mu na něm.

magazin.cz

 

Správná komunikace by se měla ve vztahu objevit i v případě konfliktů mezi partnery. V ideálním případě si dvojice pomáhá i v ne zrovna příjemných situacích. Tento fakt doprovází i další věc. Partneři by spolu měli umět mluvit i o tom, co se jim nelíbí a co je trápí a vzájemně se zajímat a negativní pocity svého protějšku a snažit se mu třeba nějakým způsobem pomoct.

V každém vztahu se čas od času objeví neshody a hádky. Pokud se se svým partnerem hádáte, měli byste dodržovat určitá pravidla, pokud chcete, aby se vztah vyvíjel dobrým směrem a neohrozilo ho riziko nevěry. Během jakéhokoliv konfliktu se nesoustřeďte jenom na své potřeby, ale snažte se pochopit i svůj protějšek. Pokud je vina na vaší straně, je velmi důležité svou chybu přiznat a omluvit se partnerovi. A přiznat si chybu, to umí opravdu jen málokdo z nás.

Partneři, kteří spolu dokáží komunikovat i během nepříjemných chvil, mají šanci na lepší a kvalitnější vztah než ti jedinci, u kterých komunikace vázne. Obecně platí, že když spolu partneři úspěšně řeší drobné problémy, dokáží si pak poradit i s těmi většími a závažnějšími.

magazin.cz

 

Dnešní moderní doba k nevěře mnohdy přímo vybízí. Někdo pokušení podlehne, někdo odolá. Většinou však v případě hrozící nevěry partner svůj protějšek na tuto skutečnost nějakým způsobem upozorní. A vnímavý jedinec to včas pozná a nevěře dokáže zabránit. Bohužel však jenom málo lidí věnuje tomuto faktu pozornost.

A jak takové upozornění na hrozící nevěru vypadá? Partner většinou začne toho druhého seznamovat s věcmi, které mu zničehonic začaly vadit. Často se jedná o problémy v sexu. Nápadné je také to, když o sebe začne člověk najednou více pečovat. Ženy například často obměňují svůj šatník nebo mění vizáž.

V tomto případě velmi záleží na druhém partnerovi, zda si těchto signálů včas všimne či je bude ignorovat. Pokud se rozhodne situaci řešit, může ještě nevěře zabránit a zapracovat na společném soužití.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!