Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Návyky, které vztahu rozhodně neprospějí

Partnerské vztahy umí být někdy pořádně komplikované. Ovšem mnohdy si za to tak trochu můžeme sami. Stačí špatné návyky a vztah pak pomalu skomírá. Zmizí pohoda, porozumění a zhorší se komunikace.

Dárky místo omluvy

Dárky na usmířenou možná zprvu působí jako romantické gesto, ovšem nemělo by se to stát pravidlem. Omluva je mnohem více než sebehodnotnější dárek. Takovéto dary se po nějakém čase stanou jenom prázdným gestem bez úcty a pochopení. Zkrátka dar bude představovat něco bezcenného, co má zahojit rány. Ovšem takhle to fungovat nemůže. Dárky si dávejte s partnerem pouze z lásky, protože chcete tomu druhému udělat radost, a ne mu jen něco vynahradit.

magazin.cz

 

Když se navzájem neposloucháte

Možná to znáte i vy – jedním uchem tak a druhým uchem ven. Občas se to asi stane každému, ale pokud má vztah fungovat, není to zrovna nejlepší přístup. Komunikace je základem vztahu, proto vždy svému partnerovi naslouchejte. Řešte spolu také problémy a hlavně o všem mluvte otevřeně. Pokud máte pocit, že vás partner nevnímá, udělejte si čas jenom pro sebe s čajem nebo kávou. Pak pomalu začněte konverzaci.

 

Útok jako obrana

Občas se ve vztahu objeví ze strany partnera kritika, kterou byste se měli naučit přijímat. Chybou je, když na kritiku reagujete agresivním způsobem a svému partnerovi začnete něco vyčítat nebo ho z něčeho obviňovat. Než tedy začnete na partnerovu kritiku nějak reagovat, raději se nadechněte a zamyslete se nad tím, co vlastně chcete říci.

magazin.cz

 

Srovnávání

Vašemu vztahu rozhodně neprospěje, když ho budete srovnávat s jinými, Pokud budete svému partnerovi neustále vyčítat, že není takový, jako jsou jiní a podobně, tak mu tím vlastně ubližujete, Nevšímejte si tedy moc jiných vztahů a soustřeďte se hlavně na ten svůj. Hledejte na svém partnerovi pozitivní vlastnosti, ne jenom ty negativní.

 

Citové vydírání

Citové vydírání rozhodně nemá ve spokojeném partnerském soužití místo. Přestaňte útočit na city a spíše se zaměřte na upřímnou konverzaci. Nevydírejte se navzájem, to je cesta do pekel.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!