Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Aby dlouhodobý vztah fungoval

Udržet si šťastný a spokojený dlouhodobý vztah, to chce spoustu práce a trpělivosti. Na každém vztahu se zkrátka musí pracovat.

Možná i vy přemýšlíte, zda je vůbec možné, aby vztah vydržel na věky. Takové myšlenky asi občas napadnou každého. Zapomeňte na něco podobného a spíše si chvíle se svým partnerem či se svou partnerkou užívejte. Pokud vás neustále budou pronásledovat černé myšlenky, je to cesta k záhubě. Dlouhodobé vztahy mohou fungovat, ovšem musíte se o to snažit.

magazin.cz

Upřímnost

Upřímnost je základ každého vztahu. To, že byste neměli svému partnerovi lhát, to je samozřejmost. Ovšem upřímnost ve vztahu znamená i to, že si na nic nehrajete. Pokud jste třeba smutní, naštvaní nebo máte špatnou náladu, jednoduše to svému protějšku řekněte. Když se vás zeptá, co se děje, neříkejte mu, že „nic“ (jak tomu bohužel často bývá). Takové chování by od vás bylo dětinské a vztahu by to jen uškodilo. V partnerském soužití spolu zkrátka musí dvojice mluvit – ať už o pocitech či problémech. S tím úzce souvisí i naslouchání a hledání řešení případných problémů.

Láska i přátelství

Dlouhodobé vztahy nejsou založeny pouze na lásce. Partneři se jeden o druhého starají, respektují se a jeden druhého si váží. Milují se i se všemi svými chybami a jsou zároveň nejlepšími přáteli. Toto velmi pevné pouto je základem každého fungujícího dlouhodobého vztahu.

magazin.cz

Důvěra

Další nosný pilíř šťastného dlouhodobého vztahu. Pokud svému partnerovi nemůžete důvěřovat, nemá cenu vztah budovat. S tímto problémem úzce souvisí problém žárlivosti. Možná si to ani neuvědomujete, ale přehnaná žárlivost dokáže vztah klidně zničit. Taková žárlivost nijak nesouvisí s láskou, právě naopak je velmi sobecká. Dlouhodobé vztahy jsou založeny na vzájemné důvěře a na žárlivosti.

magazin.cz

Buďte sami se sebou spokojení

Nedokážete být sami se sebou spokojení? Tak to pravděpodobně nenajdete štěstí ani v partnerském soužití. Začít totiž musíte hlavně u sebe. Dělejte to, co vás baví a naplňuje, bavte se, nenechte se zastrašit nudou. Buďte zkrátka šťastní a spokojení. Negativní, věčně smutní či naštvaní lidé si jenom těžko najdou partnera pro život. A pokud náhodou ano, jejich chování dříve či později vyústí v rozpad vztahu. Pokud tedy chcete mít šťastný dlouhodobý vztah, musíte být sami šťastní a spokojení sami se sebou. Pak má teprve cenu začít něco budovat.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!