Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejčastější chyby po rozchodu

Rozpad partnerského vztahu většinou provází bolest, smutek a zklamání. Vyrovnat se s rozchodem není snadný úkol. Někdy s tím člověku musí pomoci psycholog.

Pokud se vyhnete porozchodovým chybám, které jenom prodlužují smutek a trápení, dokážete rozchod lépe zvládnout. Které chyby jsou ty nejčastější?

Samota

To nejhorší, co můžete po rozchodu udělat, je stáhnout se o samotě do ústraní. Zapomeňte na zapíjení žalu alkoholem a na slzy při depresivní hudbě. Pokud chcete po rozchodu zůstat pár dní sami, abyste se s celou situací lépe vyrovnali, není na tom nic špatného. Ovšem pokud se hodláte utápět v depresích, není to správná volba. Nezapomínejte, že máte přátele a rodinu. Tito lidé vám jistě pomohou rozchod lépe zvládnout. Bavte se, věnujte se svým koníčkům, jenom neustále netruchlete. I rozhovor s přáteli nad šálkem dobré kávy vám dokáže zvednout náladu.

 

 

Za všechno může expartner

To, co se děje ve vztahu, je vždy dílem obou partnerů. Po rozchodu tedy není v pořádku, když svalujete vinu na svého expartnera. Na rozpadu vztahu se ve většině případů podílejí oba. I vy jste se určitě dopustili některých chyb a právě rozchod vám dává možnost, abyste si je uvědomili a poučili se z nich.

Sex na jednu noc

Po rozchodu asi každému poklesne sebevědomí. A mnozí lidé si to kompenzují velmi častým střídáním sexuálních partnerů. Sex na jednu noc pak bývá na denním pořádku. Sice vám to možná nějaký čas bude vyhovovat, ale má to i svá rizika. Pomineme-li hrozbu nákazy pohlavně přenosnými chorobami, je zde tzv. morální kocovina, tedy ten nepříjemný stav, když se ráno probudíte v cizí posteli. To už vám sebevědomí rozhodně nezvedne. Proto se po rozchodu věnujte raději jiným činnostem.

Nový vztah

Mnoho lidí dělá tu zásadní chybu, že se zakrátko po rozchodu vrhají do nového vztahu. Po rozpadu jednoho vztahu je však mnohem lepší na chvíli na osoby opačného pohlaví zapomenout. Užívejte si, že máte čas jenom sami na sebe. Pocit prázdnoty a zklamání stejně nezmizí v náruči nového partnera.

Ponižování se před expartnerem

Nikdy po rozchodu svému bývalému partnerovi neustále netelefonujte a nepište. Výčitky, prosby a pokusy o obnovení vztahu jsou zbytečné a ubližují jenom vám. Před expartnerem se zbytečně neponižujte a zachovejte si důstojnost. Netrapte se zbytečně déle, než je nutné.

Nejčastější chyby po rozchodu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!