Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak překonat nevěru?

Nevěra je vždy ránou pro partnerský vztah. Mnoho lidí se s ní ani nedokáže vyrovnat a výsledkem tak často bývá rozpad partnerského soužití. Ovšem nevěru lze překonat. Chce to jen sílu a snahu obou partnerů a pochopitelně také čas.

Na úvod trochu statistiky. V České republice je nevěra vlastní 64 procentům ženatých mužů a 42 procentům vdaných žen. Asi polovina manželství končí rozvodem, nejčastěji právě kvůli nevěře. Ovšem tyto statistiky nezahrnují ty páry, které nějakou zkušenost s nevěrou mají a úspěšně se s ní dokázaly vypořádat. V některých případech dokáže nevěra dokonce vztah posílit.

Odhalení nevěry je velkým šokem. Často člověka informace o nevěrném partnerovi paralyzuje a omezuje jeho jednání. Podvedený jedinec pak hledá smysl svého života, chová se agresivně, nebo se uzavře do sebe. Šok zasáhne nejen psychiku, ale také tělesnou stránku člověka.

Pokud chcete ve vztahu pokračovat i poté, co vás partner podvedl, nechtějte po něm žádné detaily o provalené nevěře. Uvědomte si, že čím méně toho budete vědět, tím lépe pro vás. Vyhnete se tak velké emoční bolesti. Zapomeňte tedy na prohledávání mobilního telefonu a pátrání po zprávách, které si váš partner vyměnil se svou milenkou či svým milencem. Více informací vám rozhodně nepomůže se s danou informací vypořádat, spíše naopak. Důležité je teď pro vás jenom jedno, a to, zda jste ochotni s nevěrným partnerem ve vztahu pokračovat. Nic jiného nemá cenu řešit.

Pomocnou ruku v této nepříjemné a bolestivé situaci vám může podat člověk, kterému věříte a nebojíte se mu s problémem svěřit – ať už se jedná o rodinného příslušníka nebo kamaráda či kamarádku. Proberte své pocity ideálně ale s někým, kdo do situace není zatažen a může vše tedy nestranně posoudit. Dobrou volbou je třeba také psycholog. Tento odborník vám dá racionální rady, jak situaci zvládnout a skutečně nestranně zhodnotí situaci a podle toho vám nabídne pomoc. Sami pak lépe rozhodnete, zda vztah ukončit, nebo v něm pokračovat.

Po nevěře je velmi důležitá trpělivost. Může trvat týdny, ale i měsíce, než se se situací vypořádáte. Dokud se skutečně nerozhodnete, jak má vztah pokračovat, není dobré dělat ukvapené závěry. Také je pochopitelné, že k sobě budete s partnerem nějaký čas odtažití, a to i přesto, že jste se rozhodli ve vztahu pokračovat. Hlavně spolu mluvte. O čemkoli – jak bylo dnes v práci a jaký jste měli den, jenom se vyhněte tématu „nevěra“. Běžte spolu do kina nebo na večeři, snažte se spolu co nejlépe vycházet. Vzpomínejte na svou společnou minulost – co krásné jste spolu zažili, co jste vybudovali a co jste spolu dokázali. Vzpomeňte si na to, jak jste jeden bez druhého nemohli být. Na těchto základech pak můžete stavět svůj nový vztah. Pokud oba partneři chtějí a snaží se, lze nevěru překonat a ve vztahu pokračovat.

Ovšem existují také páry, které se přes nevěru nikdy nepřenesou, a jediným řešením je pro ně rozchod. Někdy je nevěra opravdu tak bolestivým zážitkem, že člověk se svým partnerem již nedokáže žít. Spokojený život pak mohou vést partneři už jenom bez sebe.

Jak překonat nevěru?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!