Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Oddělené ložnice: Výhody a nevýhody

Zatímco někdo by na zavedení oddělených ložnic nikdy nepřistoupil, jiný na ně nedá dopustit. Ať už jsou důvody jakékoliv, stále více párů se rozhoduje pro oddělené ložnice.

Pro mnohé z nás představují oddělené ložnice symbol partnerské krize. Když spolu zkrátka partneři nesdílejí ložnici, tak jim to nemůže klapat. Ovšem opak bývá často pravdou.

V Čechách nahlížíme na problematiku oddělených ložnic jinak, než je tomu ve světě. V zahraničí je oddělené spaní partnerů oblíbeným a dlouhodobým trendem. Často se totiž zapomíná, že kvalitní spánek je nezbytný i pro spokojený partnerský vztah. Stejně tak musí mít oba partneři dostatek soukromí. Údajně bohatě stačí, když spolu partneři sdílí dohromady kuchyň a obývací pokoj.

Třeba ve Spojených státech amerických má až 60 procent párů oddělené ložnice. Podobná situace je i ve Velké Británii, kde v průměru každý desátý pár spí odděleně. V celosvětovém měřítku pak celých 39 procent lidí uvedlo, že je jejich vztah silnější právě díky svobodě. Zhruba třetina jedinců dokonce vyráží i na dovolenou bez svého partnera či na některé akce během roku. A asi 5 procent populace tvrdí, že štěstí ve vztahu vzniká právě v důsledku oddělených ložnic.

Vyspíte se lépe bez svého partnera? Máte rádi postel jenom pro sebe? Podle odborníků však jsou mnohem šťastnější a stabilnější ty partnerské vztahy, které spolu sdílí jednu postel. Pokud totiž spíte po boku své milované osoby, ovlivňuje to pozitivně psychiku i zdraví člověka. Dalo by se říci, že společné spaní s partnerem působí jako antidepresivum. Dochází k výraznému snížení hladiny kortizolu, tedy stresového hormonu, a naopak se zvyšuje hladina oxytocinu, hormonu štěstí. Tento hormon má také na svědomí to, že se mezi dvojicí vytváří pevné pouto, zdravý a spokojený sexuální život a emocionální propojení. K uvolňování oxytocinu stačí mazlení.

 

Výhody

Oddělené ložnice mohou mít pochopitelně celou řadu výhod a nemusí tedy partnerskému vztahu nijak uškodit, ale naopak ho posílí.

  • Pokud mají partneři rozdílně nastavené biorytmy, oddělené ložnice se nabízejí jako vhodné řešení. Zatímco „skřivani“ vstanou z postele klidně ještě před svítáním, ale únava na ně padne třeba už v devět večer, „sovy“ vydrží být vzhůru i po několik hodin po půlnoci. Je pochopitelné, že se „skřivani“ se „sovami“ budou tak trochu rušit. A právě to mohou vyřešit oddělené ložnice.
  • Každý člověk vnímá jinak okolní teplotu. A tak se může stát, že zatímco jeden z partnerů je zalezlý pod peřinou až po uši, ten druhý zpocený otvírá okno v ložnici. Řešení i v tomto případě představují oddělené ložnice.
  • Oddělené ložnice mohou zlepšit kvalitu spánku partnerů. Zejména ve starším věku, kdy už spánek není tak hluboký, nebo v rodinách s malým dítětem, jsou oddělené ložnice vhodnou variantou pro klidný a ničím nerušený spánek.
  • Pokud mají partneři každý svou vlastní ložnici, mají zároveň více prostoru pro své soukromí. A právě soukromí je v partnerském vztahu důležité. Když má člověk ložnici jenom sám pro sebe, může se zde naplno uvolnit a může jít také spát, kdy sám chce, aniž by toho druhého rušil. Také bude ušetřen nepříjemnostem, jako je třeba chrápání partnera.
  • Podle názoru některých odborníků mohou mít oddělené ložnice za následek vylepšení sexuálního života, a to z jednoho prostého důvodu – partneři si budou vzácnější a začnou se na společné intimní chvilky těšit.

 

Nevýhody

Oddělení ložnic se může samozřejmě na vztahu podepsat i negativně. Zejména se jedná o to, že se partneři od sebe navzájem odcizí.

  • V případě hádek a neshod sice mohou partneři zalézt každý do své ložnice, ovšem to kvalitě vztahu moc neprospěje. Urovnat spory je velmi důležité, a k tomu právě v případě oddělených ložnic nemusí dojít.
  • Intimní chvilky jsou často plánované, což s sebou nese riziko zhoršení kvality sexuálního života.
  • Počítejte s tím, že vás okolí za oddělené ložnice tak trochu odsoudí. U nás jsou totiž neustále spojeny s problémy ve vztahu.

Oddělené ložnice: Výhody a nevýhody

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!