Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Bydlet společně, nebo odděleně?

Společné bydlení s partnerem patří mezi důležitá rozhodnutí a mezníky každého vztahu. Než se sestěhujete, je dobré tento krok pečlivě zvážit a promyslet, společné bydlení nemusí představovat žádnou idylku.

Kdy je vlastně ten správný čas začít společně bydlet?  Na tuto otázku přesně nedokáží odpovědět ani odborníci. Dávno však neplatí, že spolu partneři začínají bydlet až po svatbě. Hlavní je, aby toto rozhodnutí partneři dobře promysleli a oba s ním souhlasili. Společné bydlení pak dokáže odhalit hloubku citů mezi partnery i odolnost vztahu. Neobejde se totiž bez vzájemné tolerance a respektu. Některé vztahy se po tomto zásadním kroku bohužel rozpadnou, protože spolubydlení partneři zkrátka nezvládnou.

Možná se vám to bude zdát zvláštní, ovšem odborníci přišli na to, že společné bydlení v manželství hůře zvládají ti partneři, kteří spolu bydleli už před svatbou. V tomto případě dokonce roste riziko rozpadu manželství o 50 procent. A zhruba polovina párů, které spolu začnou bydlet, se rozpadá.

Psychologové doporučují párům vyzkoušet společné bydlení i přesto ještě před svatbou. Partneři tak snadno zjistí, zda spolu dokáží žít každý den a objeví tak trochu skrytou realitu. Pozvolna se vytratí romantika a naopak se objeví běžné, každodenní problémy, které je potřeba řešit.

Společné bydlení vyžaduje ústupky ze strany obou partnerů. Bez komunikace to nepůjde. Některé páry dokonce považují společné bydlení za mnohem důležitější krok, než je vstup do manželství. Teprve tehdy, když se partneři sestěhují, totiž vzniká opravdový vážný vztah. Člověk už se před tím druhým nemůže neustále přetvařovat nebo mu lhát. Zároveň je na čase sundat růžové brýle a vidět realitu.

Ještě předtím, než spolu s partnerem začnete bydlet (nebo hned na začátku spolubydlení), měli byste si ujasnit pár základních věcí. Mezi ně patří otázka financí. Jak to bude s placením nájmu a dalších výdajů? A co hypotéka? Jak budete společně pracovat s penězi, to si ujasněte co nejdříve.

Společné bydlení odhalí zvyky a rituály partnera. Neshody pak na sebe nemusí nechat dlouho čekat. Třeba pokud jste noční sova, zatímco váš partner ranní ptáče, může to být problém. Nepořádný partner vám zase moc nepomůže s úklidem domácnosti. Uvědomte si, že čím starší člověk je, tím hůře se svých návyků zbavuje. Pokud si na některé zvyky svého partnera nehodláte zvyknout, udělejte s tím něco už na začátku vašeho spolčeného bydlení.

Pokud spolu partneři bydlí, projeví se to i na jejich sexuálním životě. Jestli jste se se svým protějškem scházeli doposud jenom občas, nejspíš jste mu nikdy neřekli, že na sex nemáte ani pomyšlení. Ovšem pokud spolu začnete bydlet, může už nastat problém v synchronizaci chutí na milostné hrátky, výkonnosti i sexuální aktivity. Na všem se však dá ve vztahu pracovat, chce to jen trochu pochopení a tolerance. Myslete na to, že spokojený sexuální život je základem šťastného partnerského soužití.

Co nejdříve si s partnerem promluvte o budoucnosti vašeho vztahu. Co čekáte od společného života? Plánujete svatbu nebo děti? Pokud si společnou budoucnost ujasníte, nebudete později třeba nepříjemně překvapeni, když se vaše názory budou lišit.

Pokud jste se s partnerem rozhodli, že spolu začnete bydlet, připravte se i na hádky. Ty se totiž čas od času objeví v každém vztahu. Je proto třeba s nimi počítat.

A co starost o domácnost? Dávno rozhodně neplatí, že domácí práce má na starosti pouze žena. Povinnosti si s partnerem rozdělte a dodržujte je. Tak se vyhnete případným sporům.

Jak společné bydlení zvládnout? Měli byste se naučit dělat kompromisy a případné ústupky. Nevěnujte se pouze svému partnerovi, ale myslete také na sebe.

Bydlet společně, nebo odděleně?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!