Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co ničí vztah více než nevěra

Myslíte si, že nevěra je to nejhorší, co může vztah potkat? Omyl! Existuje hned několik věcí, které se na partnerském soužití projeví daleko hůře než nevěra. A často vedou k rozpadu vztahu.

Psychické týrání

Psychický teror je jedním ze zabijáků vztahu. Jedná se o tiché a nenápadné týrání, které má nejrůznější projevy. Do psychického týrání lze zahrnout nadávání partnerovi, jeho shazování, které v něm vyvolá pocit, že za nic nestojí a podobně. Takové týrání sice nezanechává modřiny a jizvy, ale zato hluboké rány na duši a nízké sebevědomí. Psychický nátlak není možné dlouhodobě zvládat, a tak vede ke vzniku depresí a dalších psychických problémů.

Závislosti

Nejčastěji vztah ničí závislost na alkoholu, ale i na drogách nebo automatech. Partner se tak přímo před očima mění na úplně jiného člověka, stává se z něho troska. Pomalu začne ničit sebe, ale i svůj protějšek, případně i děti. Spokojené společné soužití přestává přicházet v úvahu. Problém může vyřešit jedině pomoc odborníka. Někdy však nezbývá nic jiného, než závislého člověka opustit.

Žádná úcta

Láska jde ruku v ruce s úctou. Pokud si ve vztahu jeden druhého nevážíte, je to špatně. Když ve vztahu chybí úcta a respekt, nebude mít pravděpodobně dlouhé trvání. Na základech, jako je úcta, respekt a komunikace, totiž vztah stojí. Jestli si váš partner vaší úctu nezaslouží, vlastně nemáte proč s ním být.

Nedůvěra

S partnerem byste si měli navzájem důvěřovat. Zůstávat ve vztahu s někým, ke komu důvěru nemáte, je dlouhodobě neudržitelné. Nedůvěra se navíc většinou objevuje spolu s žárlivostí, což se rozhodně ve vztahu pozitivně neprojeví.

Rozdílné cíle

Pokud chcete být se svým partnerem dlouho a ve spokojeném vztahu, je nutné, abyste měli shodné představy o společné budoucnosti. Pokud vy například toužíte po dětech, zatímco váš partner o nich nechce ani slyšet, nebo chcete žít ve velkém městě, ale váš partner by byl nejraději někde na samotě u lesa, nebude to nejspíš dlouho fungovat. Co nejdříve si tedy s partnerem ujasněte své představy o budoucnosti. Je totiž dost možné, že si spolu vlastně nebudete rozumět.

Co ničí vztah více než nevěra

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1