Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rozchod / foto: shutterstock

Co udělá rozchod s lidským tělem

Rozchod bývá těžkou životní zkouškou. Ani pro jednoho z partnerů není jednoduchý. Výbuchy citů a emocí, stres – to vše a mnohé další rozchod doprovází. Objevují se psychické i fyzické problémy.

Co rozchod udělá s lidským tělem? Jak se na něm podepíše?

Úzkost, nespavost

Ztrátu partnera doprovází velká bolest. To, že člověk ztratí blízkost milované osoby, s sebou přináší pocity úzkosti. Podle výsledků vědeckých studií má bolest po rozchodu aktivovat stejnou oblast mozku, kterou stimuluje také závislost na kokainu.

 Bolest u srdce

Přemýšleli jste někdy, proč se mluví o „zlomeném srdci“? Pokud za sebou máte nepříjemný rozchod, jistě jste

zažili svíravou bolest v oblasti hrudníku nebo přímo u srdce. Vědci přišli na to, že rozchod skutečně způsobuje fyzickou bolest, a to nejčastěji právě na hrudi. Navíc má rozchod mnohdy na svědomí zhoršení činnosti srdce v důsledku nadměrného působení stresu. Osobám trpícím srdečním onemocněním tak může ukončení vztahu způsobit například arytmii nebo v extrémním případě infarkt.

Zhoršení stavu pleti

Rozchod se negativně podepisuje také na vzhledu člověka. Nejenom, že osoba, která se trápí a trpí úzkostmi, začne péči o svůj zevnějšek zanedbávat, ale dojde také ke zvýšení produkci stresových hormonů, což má za následek zhoršení stavu pleti. Objevuje se pak například akné, vyrážka nebo člověku začnou více vypadávat vlasy.

Bolest svalů 

Podle odborníků jsou lidé ve stresu náchylnější ke vzniku zranění svalů. Stres má totiž také za následek vznik nepříjemných svalových křečí, což vede k velké bolesti.

Nechutenství nebo tloustnutí

Po rozchodu se často objevuje nechutenství, ovšem mnoho lidí se snaží smutek tzv. „zajíst“. Ztráta i nárůst hmotnosti jsou tak reakcemi na ukončení vztahu. Ovšem působení stresu spíše způsobuje tloustnutí, protože se v našem těle začne ukládat více tuku. Kromě toho často stres doprovázejí zažívací potíže, jako jsou nepříjemné bolesti břicha, zvracení nebo průjem.

Psychické problémy

Pokud člověka opustí partner či partnerka, objeví se mnohdy smutek, pocit samoty, zoufalství a bezmoc. Někdo naopak reaguje hněvem a agresivním chováním. Rozchod může vést v některých případech ke vzniku psychických onemocnění, jako je například deprese nebo úzkostné poruchy. S vyrovnáním se s rozchodem člověku může pomoci psycholog.

Co udělá rozchod s lidským tělem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!