Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sex ve vztahu / foto: shutterstock

Proč je sex ve vztahu důležitý

Harmonický vztah samozřejmě není pouze o sexu, ale budete se divit, jak moc důležité je sexuální souznění ve vztahu. Protože pokud jde o sex, musíte s partnerem komunikovat a dělat kompromisy.

Zlepšuje náladu

Blažený pocit po tréninku je jedním z hlavních důvodů, proč se lidé věnují sportu. A ukazuje se, že podobné opojení zažíváte i po sexu, a to díky uvolňování hormonů dobré nálady.

Funguje to takto: Při sexu se v mozku uvolňuje dopamin, který zvyšuje vaše ambice a pocit štěstí, testosteron, který zlepšuje vaši výkonnost v práci, a endorfiny, které snižují hladinu stresu a minimalizují bolest. Všechny tyto hormony dohromady hrají komplexní roli ve vztahu, a jsou nezbytné pro udržení vztahové harmonie.

Vášnivý sex
Vášnivý sex – Zdroj: Shutterstock.com

Pomáhá odbourávat stres

Pravděpodobně jste už vyzkoušeli základní metody odstraňování stresu: hluboké dýchání, masáže, horké koupele a jógu. Ale proč k tomu nepřidat ještě sex? Při sexu se do krve uvolňuje oxytocin, který podporuje uvolnění a odbourávání stresu.

Snížení stresu je sice prospěšné pro obě strany individuálně, ale je prospěšné i pro vztah jako celek. I když stres není specifický pro vztah, může narušit to, jak dobře se v něm cítíte.

Příjemné chvíle ve dvou
Příjemné chvíle ve dvou – Zdroj: Shutterstock.com

Zvyšuje vaše sebevědomí

Sex vám sice automaticky nezvýší sebevědomí na úroveň Rihanny, ale pro některé lidi může být neuvěřitelně povzbuzujícím momentem, který jim zvedne sebevědomí a pomůže jim milovat své tělo. Většina z nás má určitou míru nejistoty, ať už jde o něco, co se týká našeho fyzického těla, nebo ne. Ale pokud vaše tělo miluje váš partner, co více by vám mohlo dodat sebevědomí než právě to.

To je klíčové, protože vaše sebepojetí má vliv na vaše sexuální uspokojení. Přehled výzkumů na toto téma z roku 2012 zjistil, že problémy s vnímáním vlastního těla mohou ovlivnit všechny oblasti sexuálního fungování, od touhy přes vzrušení až po uspokojení.

 

Zdroj:

https://www.wellandgood.com/why-is-sex-important-relationship

Proč je sex ve vztahu důležitý

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!