Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Láska mezi mužem a ženou / foto: shutterstock

5 tipů pro harmonický vztah

Vztah dvou lidí není jen o tom, milovat se nadevše. V životě nastanou situace, kdy to úplně klapat nemusí. I proto je vztah o kompromisech a umění toho druhého pochopit. Máme pro vás pět tipů, které vám pomohou udržet vztah harmonický a pevný, bez zbytečných kolizí. 

Důvěra nade vše 

Vztah bez důvěry není harmonickým vztahem. Důvěřovat si navzájem je víc než důležité. Neznamená to však, že musíte s partnerem sdílet úplně vše. Každý má právo na to, aby měl nějaké své tajemství. To neznamená, že jste vůči druhému nefér. Pokud se však jedná o záležitosti týkající se obou partnerů, měly byste je sdílet. Pokud už si chcete nějaké tajemství nechat pro sebe, vyhněte se lhaní. Lhaní partnerovi ničí vzájemnou důvěru. Dřív či později se do svých lží můžete zamotat, partner začne podezřívat a důvěra se zbortí. 

Důvěra ve vztahu
Důvěra ve vztahu – Zdroj: Shutterstock.com

Ponechte si vzájemně osobní prostor

To, že jste spolu šťastní neznamená, že spolu musíte být neustále. Každý občas potřebuje být sám a věnovat se tomu, co ho baví. Že nemáte všechny koníčky společné vůbec nevadí. Ať si váš partner zajde s kamarády na pivo nebo na fotbal. Vy si zajděte s kamarádkami na skleničku, do kina na film, který by jeho nebavil, nebo se věnujte svému koníčku. Váš vztah to jen okoření a budete se zase těšit na společné chvíle.

Mluvte spolu

Komunikace je ve vztahu nesmírně důležitá. Pokud budete o problémech mlčet a dusit v sobě, co vás rozčiluje nebo trápí, škodí to především vám, ale i vašemu vztahu. Dřív nebo později ve vás napětí bouchne a stejně vše vyjde najevo. Může to však vyvrcholit zbytečnou hádkou a vzájemným vyčítáním.

Komunikace ve vztahu
Komunikace ve vztahu – Zdroj: Shutterstock.com

Občas mlčte

Ve vztahu je dobré někdy také mlčet. Nemyslíme tím nemluvit, o čem je potřeba. Někdy však zkrátka není o čem mluvit a oba uvítáte ticho a klid. Zatímco s některými lidmi může nastat "trapné ticho", s tím správným partnerem může být ticho a vzájemné mlčení dokonce krásné. Je to o souznění duší. Rozumíte si i beze slov.

Podporujte se

Máte sny a cíle, kterých chcete dosáhnout? Je skvělé, když vám partner dá prostor na to, si své sny plnit. Pokud vás navíc podpoří, ať už slovy nebo činy, je to o to lepší. Chcete se zúčastnil běžeckého závodu? Neváhejte a trénujte. Třeba se k vám partner i připojí.  Nezapomeňte však podpořit také vy jeho, pokud má nějaký svůj cíl či sen. Vyvarujte se naopak slov, jako "ty na to nemáš", "je to jen ztráta času, stejně to nedokážeš" apod. Nejen že dokážou demotivovat, ale také hodně zamrzet a zklamat. 

 

Zdroj: 

https://www.marianne.cz/zivotni-styl/jak-na-harmonicky-vztah-poznejte-svuj-jazyk-lasky-naucte-se-trpelivosti

5 tipů pro harmonický vztah

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!