Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vztahové radosti i strasti / foto: shutterstock

Porozumění, tolerance a komunikace – základní tři pilíře vztahu

Jak vám to klape ve vztahu? Odpovědi mohou být různé. Otázkou je, na kolik dokážeme na tento dotaz odpovědět skutečně pravdivě. Mnoho párů, kterým třeba závidíte, jak jim to klape, je na pokraji rozchodu.

Dokážeme na otázku, jak vám to klape, odpovědět po pravdě?

Ruku na srdce, asi záleží hlavně na tom, kdo se ptá. Pokud potkáme po letech nenáviděnou bývalou spolužačku ze základky, se kterou se devět let soupeřilo o oblíbenost ve třídě, zřejmě se budeme snažit, abychom vylíčili náš život v růžových barvách. Když se nás zeptá devadesátiletá babička, tak zase odpověď upravíme tak, abychom bábince zbytečně nepřidělávali starosti. A pak se nás zeptá nejlepší kamarádka nebo nejlepší kamarád. Nevyzvídá, jen tu otázku prohodí nevinně mezi řečí. V tu chvíli, právě pokud je tato otázka položena jen tak mimochodem, se dokážeme otevřít a odpovědět tak, jak to ve skutečnosti je.

Spokojený vztah, nebo přetvářka?
Spokojený vztah, nebo přetvářka? – Zdroj: Shutterstock.com

A co to vlastně znamená, když to klape?

Jak to vlastně vzniklo, že se říká o harmonickém vztahu, že to klape? Mohlo by to být třeba tak, že dříve, když se nosily dřeváky, tak to doma klapalo. Každopádně toto slovní spojení je zažité a pro každého to představuje fungující vztah.

A co to znamená, když to klape? Že oba cukrují jako hrdličky? Že jeden s druhým bezvýhradně souhlasí? Že se jeden přizpůsobuje druhému? Že jeden bez druhého ani dýchat nemůže? Ale no tak. Pokud nám to má ve vztahu klapat, chce to především porozumění, toleranci a komunikaci. To jsou základní tři pilíře pro vztah. Je nesmysl abychom s partnerem bezvýhradně souhlasili a přitom si mysleli něco jiného. Je nesmysl chtít, aby partner s námi trávil každou volnou chvilku. Zrovna tak se nemůžeme partnerovi přizpůsobit ve všech směrech. Chce to dávat do vztahu a zároveň ze vztahu dostávat. Ustoupit partnerovi, třeba v nápadu s výletem, ale vědět, že příště ustoupí partner. Trávit čas i sami, jeden bez druhého. Nenutit manželku jít na fotbal, nebo naopak nenutit manžela jít na kosmetiku.

Život je jeden velký kompromis a v tom partnerském životě to platí dvojnásob.

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/10-znaku-ze-k-sobe-patrite-a-klape-vam-to-radite-se-k-tem-stastnym-9809#:~:text=Neklape%20to%20ve%20vztahu%2C%20neklape%20to%20ani%20v,a%20sex%20m%C3%A1te%20pravideln%C4%9B%2C%20je%20to%20dobr%C3%A9%20znamen%C3%AD.

Jak vám to klape ve vztahu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!