Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Závislost na telefonech / foto: shutterstock

Sociální sítě jako postupný ničitel vztahů

Bez sociálních sítí si už jen těžko můžeme představit život. Udržují nás v kontaktu s přáteli a příbuznými, dávají nám šanci sdílet zážitky a pocity… A v neposlední řadě nás mohou stát vztah.

Sociální média jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Zatímco spousta vztahů by bez nich možná ani nevznikla, je i spousta párů, které se kvůli nim rozešly. Jak minimalizovat dopad sociálních sítí na vztah a v čem tkví jejich největší nebezpečí?

Na toto si dejte pozor

Jedním ze základních pilířů vztahu je kvalitně strávený společný čas. Pokud ale jeden z partnerů (případně oba) bude svou pozornost soustředit víc na scrollování sítěmi, časem může dojít k odcizení.

Odcizení ve vztahu
Odcizení ve vztahu – Zdroj: Shutterstock.com

Někdo je žárlivý, někdo ne. Sociální sítě ale žárlivosti tak trochu nahrávají. Partnerovy fotky z minulosti, sledování jeho bývalých lásek nebo jen lajkování fotek jiným osobám může vést k nepěkným hádkám.

Sociální sítě málokdy odráží skutečnost. A tak nám může připadat, že ostatní vztahy jsou v porovnání s tím naším kvalitnější, pevnější a šťastnější. To pak vede k celkové nespokojenosti a zbytečné kritice.

Jak vztah nezničit?

Nesnažte se porovnávat váš vztah s těmi, které se prezentují na internetu. Většina lidí se raději než každodenními starostmi a strastmi pochlubí drahou dovolenou, honosnými dárky nebo luxusní večeří. Pořád ale vidíte jen fotku, ne celoživotní příběh.

Realita bývá často jiná než na fotce
Realita bývá často jiná než na fotce – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud na sociální sítě sami přidáváte fotografie, videa nebo jen komentáře, vždy se před publikováním zkuste zamyslet nad tím, jestli obsah nemůže být pro vašeho partnera zraňující. Ne každý chce se světem sdílet intimní chvíle nebo prát na veřejnosti špinavé prádlo.

Určete si s partnerem čas, který spolu strávíte bez jakýchkoliv technologií. Může to být půlhodina každý den před spaním, společná večeře nebo třeba celé sobotní odpoledne. Důležité je, že se v tuto chvíli budete věnovat jen sami sobě, mluvit o svých zážitcích a pocitech a plně se soustředit jeden na druhého.

 

Zdroj:

https://www.brides.com/social-media-ruins-relationships-5112042

https://www.choosingtherapy.com/social-media-relationships/

Mohou sociální sítě zničit vztah?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!