Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

První dovolená. Fajn, nebo hrůza?

První dovolená s osobou kterou milujeme, může vztah prověřit, upevnit, nebo také skončit naprosto katastroficky.

Zpočátku to vypadá báječně. Žádná práce, žádné občasné schůzky, ale celá dovolená! Budete pořád spolu: spolu se probouzet, spolu usínat, spolu plánovat, kam se pojede na výlet a co budete dělat večer.

Adrenalinu netřeba
Možná se váš vztah upevní, ale možná zjistíte, že ten vedle vás je úplně někdo jiný, než jste si mysleli.

Možná jste přesvědčeni, že vašeho partnera dokonale prověří pobyt v extrémních situacích a pokusíte se ho vylákat na sjíždění divoké řeky nebo výstup k tibetským vrcholům.

Podle psychologů ale není nutné vypjaté situace vyhledávat. V extrémních podmínkách začnete totiž jednat pudově a krize se řeší snáz. Když se kolem vás přežene, řečeno s nadsázkou, lavina, budete spolupracovat, abyste přežili.

Ale běžný život je spíše naplněný banalitami než bojem o přežití.

Klíče v kanálu
O svém partnerovi a vztahu k němu se dozvíte mnohé zrovna tak při lenošení na pláži nebo při stanování. Právě drobné problémy způsobují často největší konflikty, a to proto, že mají nejblíže k běžnému životu.

Když vám třeba spadnou klíče od hotelového pokoje do kanálu, ukáže se daleko lépe charakter vašeho partnera.

Může se k tomu postavit jako parťák a z problému se stane úsměvná vzpomínka. Nebo vás seřve jako předškoláka a nechá vás, ať si problém vyřešíte.

Dovolená prověří po letech
Dovolená však není jen prověrkou začínajícího vztahu. Společné volno je zátěží i pro trochu vousatější svazek.

Často se stává, že partneři zjistí, že spolu nedokážou být dvacet čtyři hodin denně. Neumějí spolu mluvit, lezou si na nervy a vzájemně se štvou. V rodinách je zaběhnutý systém, na který jsou všichni zvyklí, který má svou logiku. O dovolené tento systém padá a každá změna systému je zátěží.

Spadly vám při dovolené růžové brýle? To nemusí být vůbec na škodu, stejně by vám nevydržely navždy. Musíte se naučit mít partnera rádi i s jeho chybami. Už víte, jak řeší problémy a můžete s tím začít nějak pracovat. Oba dva.

Jaké máte zkušenosti s první společnou dovolenou?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 191